U21 EP
10

Pickford odbranio penal i Engleskoj donio bod protiv Švedske

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U prvoj utakmici U21 Evropskog prvenstva koje se održava u Poljskoj mlade reprezentacije Engleske i Švedske podijelile su bodove. Bilo je 0:0.

Švedska je na prvenstvo stigla kao aktuelni prvak U21 Evropskog prvenstva koje je osvojila prije dvije godine u Češkoj.

Favorit u ovom meču bila je Engleska predvođena igračima Southamptona Nathanom Redmondom i Jamesom Ward-Prowseom, a zvučna imena sigurno su i defanzivac Arsenala Calum Chambers kao i golman Evertona Jordan Pickford kojeg je tim sa Goodisona nedavno doveo iz Sunderlanda za 28,5 miliona eura.

Taj transfer lansirao je Pickforda na četvrto mjesto na listi najskuplje plaćenih golmana svih vremena. Ispred njega su samo Gianluigi Buffon, Ederson i Manuel Neuer.

Upravo je Pickford bio junak Engleske koja je iz uloge favorita za osvajanje punog plijena prešla u ulogu tima koji će se tragati za bodom. Naime, u utakmici bez mnogo prilika, koja je dramatični epilog dobila tek u posljednjih 10 minuta, Pickford je odbranio penal u 81. minuti.

Iz penala je šutirao Wahlqvist koji je i izborio kazneni udarac, ali njegov šut po sredini gola odbranio je golman Evertona.

Prije penala najbolje šanse imali su Cibicki za Švedsku u 57. minuti i Chilwell za Englesku u 68. minuti. Oba igrača pogodila su prečku s tim da su Englezi prečku pogodili nakon što je lopta koju je uputio Chilwell promijenila smjer nakon bloka.

Šveđani su u finišu meča imali veću inicijativu, ali nisu uspjeli postići gol. Izuzev finiša meča, može se reći da je utakmica bila ujednačena i da nije pružila mnogo uzbuđenja.

U drugom susretu grupe A u 1. kolu sastaju se Poljska i Slovačka koje igraju večeras od 20:45 sati.