Zovu je "Superžena"
67

Nogometna junakinja godine: Sedam mjeseci od kemoterapije odvela Chelsea u polufinale LP

D. P.
Berger nije odustala nikad (Foto: Twitter)
Berger nije odustala nikad (Foto: Twitter)
Nogometašice Chelseaja izborile su polufinale Lige prvaka savladavši Lyon u dvije utakmice, a junakinja londonskog tima je golmanica Ann-Katrin Berger.

Od sinoć je Berger na naslovnicama brojnih engleskih medija, a na društvenim mrežama zovu je "superžena". Sinoć je odbranila dva ključna jedanaesterca u penal-seriji protiv Lyona i odvela svoj tim u polufinale Lige prvaka, a ništa tu ne bi bilo neobično da nije godine posvetila borbi protiv opake bolesti.

Berger (32) dva puta tokom svog života pobijedila je rak štitnjače. Prije samo sedam mjeseci bila je na kemoterapijama, ali nije odustala, već je pobijedila opaku bolest i zablistala na nogometnom terenu.

Ovoj Nijemici rak se vratio četiri godine nakon što je prvi put ostvarila pobjedu u životnoj bici. To je potvrdila u augustu, nakon čega se posvetila liječenju.

Nekoliko mjeseci kasnije vratila se na terene, a sada je svoj klub odvela u polufinale Lige prvaka.

"Ona je neko ko napreduje u velikim trenucima. Radi to tokom cijele svoje karijere. Ona je vjerovatno najbolja golmanica za jedanaesterce s kojom sam ikada radila pa sam osjećala mnogo samopouzdanja kada su penali došli na red", rekla je njena trenerica Emma Hayes.

I sama Berger nema problem pričati o opakoj bolesti te smatra da svojim iskustvima može pomoći drugima koji se bore s istim izazovom.

"Zapravo, jako volim razgovarati o tome. To je tema o kojoj neko ne voli pričati, ali ja iz svoje pozicije mislim da mogu pomoći drugima. Ne sjedim ovdje govoreći da je sve bilo lako, jer nije, ali šta god vam je glavni fokus, a moj fokus je bio povratak nogometu, može vam pomoći da postignete šta želite. Zato mislim da je jako važno da budem otvorena. Ja sam pobijedila pa zašto ne bi mogli i svi ostali", navela je iskusna golmanica.