Iz Kotor Varoši
42

Nogometaš porijeklom iz BiH na Guardianovoj listi najvećih 60 talenata svijeta

D. P.
Topalović briljira i u seniorskom nogometu (Foto: Domžale NK)
Topalović briljira i u seniorskom nogometu (Foto: Domžale NK)
Ugledni Guardian i ove godine izabrao je 60 najvećih nogometnih talenata svijeta. Na popisu imena za 2023. godinu tu je i jedno ime koje stiže porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

Guardianova lista najvećih 60 talenata svijeta svake godine prati se s velikom pažnjom, a pogodili su da će velike karijere napraviti igrači poput Erlinga Haalanda, Jamala Musiale, Rodryga, Federica Valverdea, Ousmanea Dembelea i još brojnih nogometaši koji su se kao golobradi dječaci našli na spisku.

Sada su izabrana imena za 2023. godinu. Na listi se nalazi i nogometaš porijeklom iz Bosne i Hercegovine Luka Topalović.

Riječ je o 17-godišnjem playmakeru koji je prošao omladinsku školu Domžala i gdje već igra za seniorski tim. Ove sezone u Prvoj ligi Slovenije odigrao je 11 utakmica i postigao dva gola i dodao jednu asistenciju, što je impresivno za jednog nogometaša rođenog 2006. godine.

Iako je član omladinskih reprezentacija Slovenije, Lukini roditelji su iz Kotor Varoši i ne bi bilo administrativnih problema da se u budućnosti odluči za BiH, ukoliko bude želio, naravno. Zanimljivo, još s osam godina Barcelona ga je skautirala i pozvala u svoj kamp.

Najveće zvijezde na ovogodišnjoj listi su Realov supertalent Endrick, koji je kupljen iz Palmeirasa, PSG-ov Warren Zaire Emery, Ajaxov Jorrel Hato...

Cijelu listu pogledajte ovdje.