Nogomet
4

Evropska liga / Milićević pogodio za Gent, od takmičenja se oprostili Panathinaikos, Konyaspor, Nice i Salzburg

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U grupama G, H i I Evropske lige odigrane su utakmice 5. kola. Šanse za plasmanom u šesnaestinu finala ovog takmičenja izgubili su Panathinaikos, Konyaspor, Nice i Salzburg. Prvo mjesto u grupi G osigurao je Ajax. Jedina grupa u kojoj je sve poznato je grupa I gdje su se dalje plasirali Schalke sa prvog i Krasnodar sa drugog mjesta. Plasman u nokaut fazu ranije je osigurao Šahtar u grupi H.

Još jednu impresivnu predstavu upisao je Šahtar koji je u Lavovu rezultatom 4:0 salvadao Konyaspor u grupi H. Ukrajinci su nastavili sa stopostotnim učinkom u grupnoj fazi, a prvo mjesto su osigurali već nakon 4. kola.

Šahtar je po dva pogotka postigao u prvom i drugom poluvremenu, a mrežu gostiju načeo je zapravo autogol Bardakcija. Na 2:0 povisio je Dentinho u 36. minuti. Preostala dva gola za domaći tim postigli su Eduardo u 66. i Bernard u 74. minuti.

Za Konyaspor su od prve minute igrali bh. fudbaleri Amir Hadžiahmetović, koji je odigrao cijeli meč, Deni Milošević, koji je igrao do 63. minute, i Riad Bajić koji je ušao u 83. minuti.

Gent je u grupi H podijelio bodove sa Bragom (2:2) tako da će putnika u osminu finala odlučiti zadnje kolo u kojem Braga dočekuje Šahtar, a Gent gostuje Konyasporu. Coulibaly (32') i bh. reprezentativac Danijel Milićević (40') bili su strijelci za Gent, dok su golove za portugalski tim postigli Stojiljković (14') i Hassan (36').

Milićević sada ima pet postignutih golova u svim takmičenjima ove sezone, a ovo je bio njegov 22. nastup. Uz to, upisao je i sedam asistencija.

Schalke je na svojoj Veltins Areni rezultatom 2:0 pobijedio Nicu u grupi I. Ovim porazom NIce se oprostila od takmičenja i posljednji meč grupe protiv Krasnodara neće imati rezultatski značaj za lidera francuskog prvenstva. Golove za njemački tim postigli su Konopljanka (14') i Aogo (80' penal). Schalke je u 93. minuti ostao bez isključenog Tekpeteyja.

Krasnodar je u grupi I remizirao sa Salzburgom (1:1). Dabbur je pogodio za prednost gostiju u 37. minuti, ali je za bod i za prolaz Krasnodara u nokaut fazu u 85. minuti pogodio Smolov. Krasnodar je osvojio drugo mjesto zbog boljeg međusobnog omjera od Salzburga koji ima tri boda manje pred utakmicu posljednjeg kola.

U grupi G prvo mjesto je osigurao Ajax koji je golovima Schonea (40') i Tetea (50') pobijedio Panathinaikos koji je ostao na posljednjem mjestu tabele bez šansi za nokaut fazom. Bodove su u istoj grupi podijelili Celta Vigo i Standard Liege (1:1). Aspas je pogodio za Celtu, ali je bod gostima donio Laifis u 81. minuti. Celta je meč završila sa igračem manje pošto je Aspas u 94. minuti dobio drugi žuti karton.

Grupa G: Ajax - Panathinaikos 2:0, Celta Vigo - Standard Liege 1:0. Poredak: Ajax* 13, Celta Vigo 6, Standard Liege 6, Panathinaikos 1.

Grupa H: Šahtar - Konyaspor 4:0, Gent - Braga 2:2. Poredak: Šahtar* 15, Braga 6, Gent 5, Konyaspor 1.

Grupa I: Schalke - Nice 1:0, Krasnodar - Salzburg 0:1. Poredak: Schalke* 15, Krasnodar* 7, Salzburg 4, Nice 3.

    • klub koji se plasirao u šesnaestinu finala.