Finale
20

Evropska liga / Marseille traga za "trećom srećom", Atletico za trećom titulom

Piše: O. T.
Foto: uefa.com
U dva dosadašnja finala UEFA kupa/Evropske lige Marseille je ostajao kratak, Atletico je u dva finala ovog takmičenja dva puta bio dovoljno jak. Večeras u Lyonu od 20:45 sati francuski tim će tražiti svoju "treću sreću", a Atletico svoju treću titulu u Evropskoj ligi, odnosno UEFA kupu.

Evropska liga je takmičenje koje iz sezone u sezonu postaje sve zanimljivije, a jedan od ključnih razloga za to je činjenica da šampion, pored titule, dobija i garanciju da će igrati barem play-off Lige prvaka.

Ništa manje važna nije ni činjenica da je u vodećim ligama Evrope porastao broj kvalitetnih timova, tako da je prošle sezone, primjerice, Manchester United igrao Evropsku ligu, ove sezone ovo takmičenje igrao je Arsenal, i dalje ga igra Atletico Madrid, a naredne sezone svoju sreću u Evropskoj ligi tražit će Chelsea. Slično iskustvo prolazili su Milan, Borussia Dortmund i Inter tokom protekle dvije sezone. Svih sedam pobrojanih klubova igralo je finale Lige prvaka u posljednjih 12 godina, njih pet u posljednjih osam godina.

Kao ukras na razvoj Evropske lige stigla je ova sezona u kojoj smo imali senzacionalni Salzburg i mnoštvo uzbudljivih utakmica popraćenih velikim brojem golova - u 204 meča vidjeli smo 553 gola što je 2,71 gol po meču.

Finale: Marseille - Atletico Madrid (20:45 sati, Stade de Lyon, BHRT)

Ruke na trofej 47. izdanja UEFA kupa/Evropske lige stavit će Marseille ili Atletico Madrid, dva kluba koja su uspjela doći do samog kraja.

Marseille je do finala stigao preko kvalifikacija, grupne faze i nokaut faze Evropske lige. Prva prepreka bio im je belgijski Oostende u trećem pretkolu Evropske lige, a onda Domžale u play-offu Evropske lige. Potom su u grupi I osvojili drugo mjesto iza RB Salzbrurga te ispred Konyaspora i Vitorije de Guimares. U nokaut fazi Marseille je redom izbacivao Bragu, Athletic Bilbao, RB Leipzig i RB Salzburg.

Atletico je u Evropsku ligu stigao nakon što je u grupnoj fazi Lige prvaka razočarao osvojivši treće mjesto u grupi C iza Rome i Chelseaja te ispred Qarabaga. Potom su redom slavili protiv Kopenhagena, Lokomotiv Moskve, Sportinga iz Lisabona i Arsenala.

Francuski predstavnik je u svojoj historiji igrao četiri velika finala u UEFA-inim takmičenjima, pri čemu je samo jednom slavio i to 1993. godine u finalu Lige prvaka. Finale UEFA kupa/Evropske lige igrao je 1999. i 2004. godine i oba puta gubio - prvi put od Parme, drugi put od Valencije.

U tom segmentu Atletico je uspješniji pošto je pobjeđivao u tri od osam velikih finala u UEFA-inim takmičenjima. Tri puta je gubio u finalima Evropskog kupa/Lige prvaka, dok je u finalima UEFA kupa/Evropske lige slavio u oba odigrana finala (2010. godine protiv Fulhama i 2012. godien protiv Athletic Bilbaoa). Ovo je za Atletico čak peto UEFA-ino finale u posljednjih osam godina pošto je u tom periodu dva puta gubio u finalima Lige prvaka od Reala iz Madrida.

Thauvin i Griezmann imaju odlične sezone

Pored motiva da osvoji važnu titulu, Marseille ima dodatne motive u odnosu na Atletico. Naime, Marseille još uvijek nije osigurao nastup u Ligi prvaka naredne sezone pa u posljednjem kolu domaćeg prvenstva mora slaviti kući protiv Amiensa uz nadu da će Lyon barem remizirati protiv Nice kod kuće. Uz to, Marseille želi osvojiti svoj prvi trofej u UEFA kupu/Evropskoj ligi te pri tom postati i prvi francuski klub kojem je to pošlo za rukom.

Pošto je Atletico kroz La Ligu već osigurao nastup u Ligi prvaka naredne sezone, ukoliko on osvoji večerašnji trofej, tada će mjesto u Ligi prvaka automatski dobiti trećeplasirani tim iz francuskog prvenstva koji je inače predviđen da nastupi u trećem pretoklu za Ligu prvaka. A za treće mjesto u Francuskoj, kao što smo već napisali, bori se upravo Marseille koji je četvrti s bodom manje od trećeplasiranog Lyona i tri boda manje od drugoplasiranog Monaca.

Marseille je u dosadašnjem dijelu sezone odigrao 60 utakmica u svim takmičenjima, a igrač koji se statistički najviše istakao je Florian Thauvin koji je u 52 nastupa postigao 26 golova i podijelio 18 asistencija. Naravno, u prvom planu je i Dimitri Payet koji je u 46 nastupa upisao 10 golova i čak 24 asistencije.

Atletico je do sada odigrao 57 utakmica u ovoj sezoni, a u njima je ulogu glavnog igrača opravdao Antoine Griezmann koji je postigao 27 golova i dodao 15 asistencija. Solidan učinak ima i Diego Costa koji je u januaru počeo igrati za Atletico, a od tada je u 21 nastupu zabio sedam golova i sakupio pet asistencija.

Garcia ulogu favorita daje Atleticu, Simeone poručio: "Ovdje smo"

Trener Marseillea Rudi Garcia ulogu favorita prepušta Atleticu, ali je istakao da njegov tim ima izuzetnu priliku da postane prvi francuski tim s krunom šampiona ovog takmičenja.

"Imamo poprilično male šanse za pobjedu, ali dat ćemo sve od sebe. Igrati protiv Atletica je veliki događaj za nas. To je klub koji je igrao dva finala Lige prvaka u posljednje četiri godine i koji nije tako davno osvojio Evropsku ligu. Ali, finale kod kuće u Francuskoj je fantastična prilika. Nijedan francuski tim nije osvajao ovaj trofej, bilo bi fantastično ako mi uspijemo biti prvi", kazao je Garcia.

Diego Simeone je pohvalno govorio o Marseilleu te podsjetio da je njegov tim nakon ispadanja iz Lige prvaka svoj fokus pomjerio na Evropsku ligu.

"Sve je spremno za veliko finale. Marseille napreduje i ima trenera koji ima mnogo opcija. Vrlo su opasni, posebno u veznom redu i napadu. Bit će sigurno teška utakmica. Nakon što smo ispali iz Lige prvaka odmah smo prihvatili ovo takmičenje. Od nas se očekivalo da dosegnemo finale, a to je povećalo našu odogovornost i dužnost. I evo, ovdje smo", poručio je Simeone.

Mogući sastavi:

Marseille: Mandanda; Sakai, Rami, Luiz Gustavo, Amavi; Anguissa, Sanson; Thauvin, Payet, Ocampos; Germain

Atlético: Oblak; Vrsaljko, Giménez, Godín, Lucas; Koke, Saúl Ñíguez, Gabi, Correa; Griezmann, Costa.