Tragično ubijeni navijač
536

Manijaci u afričkoj državi realizovali izgradnju hair česme u čast Mirze Raščića

H. H.
Foto: The Maniacs / Facebook
Foto: The Maniacs / Facebook
Najvatreniji navijači FK Željezničar, popularni Manijaci, objavili su na društvenim mrežama da je realizovan projekt izgradnje hair česme u čast rahmetli Mirze Raščića.
Riječ je o tragično ubijenom navijaču Plavih, čija je šesta godišnjica godišnjica smrti obilježina prije nekoliko mjeseci, a sada je u njegovu čast izgrađena hair česma i to u afričkoj državi Niger.

"Jedan od važnijih projekata je realizovan prije nekoliko dana. Svakako da će ova česma poslužiti onima kojima je to najpotrebnije, jer se radi o državi (Niger) u kojoj nema pitke vode, a dvadeset prvi je vijek. Ovim putem još jednom bi da se zahvalimo svima u ime grupe i porodice Raščić, koji su uzeli učešće u ovoj akciji", saopćili su Manijaci.

Hair česma ili hajr česma (hair - dobro, česma - tur. ozidan i uređen izvor iz kojeg voda teče kroz cijev u mlazu) je vrsta javnih voda. U Bosni i Hercegovini podizane su još od osmanskih vremena duž glavnih prometnica. Namjena je bila za putnike namjernike da se mogu odmoriti, osvježiti i napiti. Hair česme bile su vid trajnog dobra (vakufa). Običaj je bio da se na njih ukleše ime vakifa, godina izgradnje i onih "pred čiju dušu se česma podiže"

Raščić je ubijen 16. aprila 2015. godine u prostorijama Udruženja navijača FK Željezničar. Ubica Izudin Tahirović u njega je ispalio četiri metka.

Kantonalni sud u Sarajevu prvobitno je osudio Tahirovića na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud FBiH je snizio tu kaznu za dvije i po godine.