Nedostajali ste nam!
219

Liverpool u sjajnoj utakmici savladao City i osvojio prvi trofej nove sezone u Engleskoj

D. P.
Uzavrela atmosfera na King Poweru (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Liverpoola osvojili su Community Shield pobjedom nad Manchester Cityjem rezultatom 3:1. Utakmica superkupa, koja tradicionalno otvara sezonu u Engleskoj, odigrana je na King Poweru u Leicesteru.

Dvije ekipe koje godinama vode bitke za najvažnije trofeje u Engleskoj sastale su se i na startu nove sezone, a ponovo se trijumfu radovao Liverpool, kao i u polufinalu FA Cupa prije nekoliko mjeseci.

Utakmicu su bolje otvorili Redsi i napravili nekoliko lijepih akcija, ali većih prilika nije bilo u uvodnoj fazi utakmice.

Prva prilika bio je ujedno i gol. Igrao se 21. minut kada je Mohamed Salah odigrao povratnu loptu za Trenta Alexander-Arnolda koji odličnim udarcem s oko 20 metara udaljenosti pogađa mrežu Edersona. Lopta je na putu ka mreži zakačila Nathana Akea i tako prevarila brazilskog golmana.

Odgovorio je City ubrzo. Velike dvije šanse propustili su Erling Haaland i Kevin de Bruyne. Prvo je Haaland loše šutirao u skoku nakon što je ostao nemarkiran u petercu, da bi De Bruyne promašio gotovo nemoguće nakon sjajne asistencije Riyada Mahreza.

Rezultatom 1:0 otišlo se na odmor, a nastavak donosi znatno otvoreniju igru. Krenuo je Pep Guardiola s izmjenama i u igru uveo još jednog debitanta, Juliana Alvareza koji je stigao iz River Platea.

U 72. minuti to se isplatilo. Alvarez je sjajno pratio dugu akciju Cityja i zakucao loptu iza golmana Adirana. Gol je u prvi mah poništen zbog ofsajda, ali je nakon VAR snimka on priznat.

Deset minuta kasnije VAR je ponovo utjecao na rezultat. Ruben Diaz je blokirao šut rukom, a sudija Craig Pawson to nije vidio. Kolege iz VAR sobe su ga pozvale i dosuđen je penal za Liverpool.

Mohamed Salah je bio siguran za 2:1. Napao je City u finišu utakmice kako bi poravnao rezultat, ali je Darwin Nunez u trećoj minuti nadoknade postigao prvi zvanični gol za Liverpool i riješio sve brige oko pobjednika.

To je na kraju bio i konačan rezultat susreta tako da Liverpoolu u ruke odlazi prvi trofej sezone u Engleskoj.

Rezultat i strijelci:

Liverpool - Manchester City 3:1 (Alexander-Arnold 21', Salah 83', Nunez 90+3' / Alvarez 72')