Nogomet
2

Kup BiH: Široki u finišu izbacio Slobodu, Željo ponovo ubjedljiv protiv Goražda

Piše: O. T.
(Foto: Domagoj Ledić)
Utakmicama između Širokog Brijega i Slobode te Goražda i Željezničara okončana je osmina finala Kupa Bosne i Hercegovine. Široki Brijeg i Željezničar pridružili su se Travniku, Sarajevu, Bosna Semi, Mladosti iz Doboja kod Kaknja, Zrinjskom i Radniku iz Bijeljine u četvrtfinalu najmasnovnijeg bosanskohercegovačkog takmičenja.

Treći uzastopni duel Širokog i Slobode u svim takmičenjima pripao je timu sa Pecare koji je na svom terenu slavio sa 2:0 i tako nadoknadio poraz iz prvog meča u Tuzli u kojem je Sloboda slavila sa 1:0.

Trener Širokog Brijega Denis Ćorić na teren je poslao ovih 11 igrača: Bilobrk, Pandža, Barišić, Ćorić, Krstanović, Ivanković (Ćorluka 84'), Baraban (Crnov 65'), Wagner, Menalo, Lončar (Sesar 56') i Bralić. U prvu postavu gostujuće ekipe Vlado Jagodić je uvrstio Pirića, Kostića, Fatića, Efendića, Krpića, Subića, Lazevskog (Veselinović 46'), Mehmedagića, Stjepanovića (Hasanović 16'), Todorovića i Merzića.

Široki je od početka meča pokazao više od protivnika koji ga je u posljednjih sedam dana savladao dva puta - po jednom u ligi i kupu, a oba puta na stadionu Tušanj. Goste je uglavnom spašavao raspoloženi Kenan Pirić. Nakon prvih 45 minuta igre ostalo je 0:0.

Domaćin je istom mjerom nastavio u drugom dijelu, ali ponovo se isticao Pirić. Naleti Širokog isplatili su se u 69. minuti kada Krstanović pogađa iz penala kojeg je sam izborio. Važno je naglasiti da su igrači Slobode burno reagovali na odluku glavnog sudije Admira Šehovića, jer su smatrali da je Krstanović fauliran izvan šesnaesterca.

Kada se činilo da bismo mogli svjedočiti izvođenju jedanaesteraca, Luka Menalo u 82. minuti pogađa za 2:0 i svom timu donosi plasman među osam najboljih ekipa Kupa BiH.

Željezničar je nakon ubjedljive pobjede u prvom meču na Grbavici protiv Goražda (5:1), svoj prolaz u četvrfinale potvrdio sa još jednom pobjedom (3:0).

Mjesta u prvoj postavi Goražda odlukom trenera Nedžada Ušanovića zauzeli su Ćulov, Hiroš, Korda, Dučić (Curaković 46'), Kurtović, Kozica (Zejnilhodžić 59'), Korjenić, Adžem, Šuntić (Ferhatović 74'), Rovčanin i Čakar. Trener gostiju Slavko Petrović odlučio je šansu dati mlađim igračima i onima koji nisu skupili veliku minutažu u dosadašnjem dijelu sezone, pa su od početka zaigrali Fejzić, Beširević, Bekrić, Bogičević, Stanić, Beganović, Šećerović (Šabanadžović 80'), Nikolić (Mujagić 71'), Osmanković, Žerić i Lazić (Kurtović 73').

Željezničar je slavio golovima Bogičevića (66'), debitanta Šabanadžovića (80') i Mujagića (88').

Osmina finala Kupa BiH:

Travnik - Orašje 3:1, 1:1 Kozara - Sarajevo 0:5, 1:3 Radnički - Bosna Sema 3:2, 0:6

Slavija - Mladost 0:2, 1:6 Velež - Zrinjski 1:2, 0:3 Radnik - Rudar Kakanj 5:1, 1:0 Široki - Sloboda 2:0, 0:1 Goražde - Željezničar 0:3, 1:5