Bivši napadač Plavih
858

Kokot: Stranci ne razumiju veličinu Želje, išli smo glavom na kopačku za duplo manje para

D. B.
Zoran Kokot (Foto: F. K./Klix.ba)
Zoran Kokot (Foto: F. K./Klix.ba)
Željezničaru u posljednje vrijeme ne cvjetaju ruže ponajviše zbog finansijskih poteškoća, a u godini u kojoj najtrofejniji bh. klub slavi 100 godina postojanja ekipa se nalazi na četvrtom mjestu na tabeli te ostaje bez vodstva zbog neadekvatnih rezultata. O tome je za portal Klix.ba govorio nekadašnji napadač i istinski navijač Plavih Zoran Kokot.

Kokot se u Željezničaru nije dugo zadržao, nastupao je za klub iz Doline ćupova između februara i decembra 2015. godine, ali je ipak bio dio ekipe koja je napravila uspjeh u Evropi, preciznije u kvalifikacijama za Evropsku ligu kada su Plavi eliminisali Balzan, a potom favorizirani i Ferencvaroš. Dok je nosio dres Želje, odigrao je 38 utakmica, postigao je sedam pogodaka te je upisao pet asistencija.

Iz kluba nije otišao svojom voljom, ali je ostao iskren navijač pa mu stoga teško pada situacija u klubu i oko njega, Željo u posljednje četiri utakmice u Premijer ligi BiH ima tri poraza i remi, Nakon izgubljene utakmice protiv Tuzla Cityja, ostavke su dali potpredsjednik kuba Jasmin Badžak te predsjednik i potpredsjednik Skupštine Ermin Čengić i Haris Lulić. Bude li pritiska i volje za tim, ostavku će dati i predsjednik kluba Samir Cerić, što je i najavio.

"Naravno, gledao sam utakmicu, bila je to loša predstava Plavih. Ekipa se dosta promijenila u posljednjih nekoliko godina i nema hemije među igračima. Želje su se uvijek svi plašili, plavi dres je uvijek u protivnicima izazivao dozu straha jer je to najveći klub u BiH. Nadam se da to neće nestati, ali nešto očigledno ne štima. Amar Osim je veliki trener, istina je da je 'na svoju ruku', ali se nadam da će reanimirati ekipu u kojoj zaista ima dobrih pojedinaca. S druge strane, Azmir Husić u Tuzla Cityju radi odličan posao, doveo je respektabilne igrače u taj klub", izjavio je Kokot za portal Klix.ba.

Finansije su problem u Željezničaru i jasno je da igrači igraju za platu, ali moraju imati na umu da igraju za veliki klub te davati sve od sebe u svakoj situaciji. Podsjetio je na borbenost ekipe Plavih za koju je on igrao pod vodstvom trenera Milomira Odovića.

"Finansije su veoma važne, to nije sporno, ali smo svjedoci da je moja generacija igrala za dvostruko manje novca te je ispisala jedan dio historije pod palicom legendarnog Odovića. 'Bacali' smo se na svaku loptu, išli glavom na kopačku, jer bez toga nema rezultata pogodovo u Premijer ligi BiH. Željin dres je veoma 'težak', možda strani igrači nisu svjesni veličine kluba. Kad se igra derbi, domaći igrač 'grize' jer želi biti gazda u gradu, a stranci to ne rade u većini slučajeva. Kad ne ide, logično je da neko ode iz kluba, da se daju ostavke, ali se nadam da će se naći neko rješenje. Također, nadam se da će predsjednik Cerić uložiti sredstva i vratiti Želju tamo gdje pripada, a to je prvo mjesto", rekao je nekadašnji napadač Željezničara.

Posebno ga aktuelna situacija u FK Željezničar rastužuje jer klub ove godine obilježava 100. godišnjicu postojanja, a uz to i ne vidi izrazitu borbenost kod igrača.

"Žara i borbe sigurno nedostaje, već sam rekao da je naša liga specifična i bez srčane borbe nema rezultata. To je u BiH iskusio i sam Luka Modrić. Klub slavi 100, godina postojanja, a atmosfera nije dobra. Vjerujem da će Manijaci rođendan Željezničara obilježiti na pravi način, zahvalan sam im na ogromnoj podršci. Svi trebaju zapamtiti da je Željo vječan, a sve ostalo prolazno", kazao je Kokot.

On je nakon završetka karijere stekao trenersko iskustvo u Kanadi te ima želju pomoći nekadašnjem klubu iako je nedostajalo respekta pojedinaca kada je otišao s Grbavice.

"Nerado sam otišao iz kluba jer su mi rekli da me Edis Mulalić nije vidio u ekipi. Kada sam ga pitao zašto je to tako, kazao mi je da je neko iz uprave to uradio i neka im je na čast i obraz. Iako sam prije raskida saradnje potpisao novi ugovor nakon inicijative velikog Odovića i predsjednika kluba, neko mi je 'podapeo'. Želju nisam tužio, a dug sam oprostio. Neka se mnogi zapitaju koji su tužili klub, a pričali kako je Željo 'njihov' i tome slično. Međutim, prošlost je iza mene, nedavno sam se vratio iz Kanade zbog pandemije koronavirusa, ali ne žalim zbog povratka u domovinu. Bio sam trener u velikoj nogometnoj akademiji, Kanada nije zemlja nogometa, ali se polako razvija. Posjedujem B licencu i žeim raditi kako bih pomogao Želji, siguran sam da mogu dati doprinos. Želja mi je da budem dio stručnog štaba i nadam se da će se to jednom ostvariti", riječi su našeg sagovornika.

Sarajevo je osvojilo dvije titule u nizu, trenutno je vodeće na tabeli, ali Kokot smatra da je ta pozicija ipak "klimava".

"Igrali su zaista dobro tokom prošle sezone, ai im se sada pozicija klima jer je otiško nekoliko dobrih igrača. Također, kvalitet lige se poboljšava, ali još uvijek mnogi klubovi ne mogu igrati bolje sve dok stadioni ne budu kvalitetniji kao što je Grbavica. Bez adekvatnih uslova ne bih dozvolio takmičenje u najvišem rangu", istakao je Kokot.

Publika nije dozvoljena na stadionima zbog pandemije koronavirusa pa on u tome vidi dodatni problem za Plave.

"Željezničaru želim svu sreću, da smogne snage i što bolje završi ovu sezonu. Bez Manijaka je nezamislivo teško igrati, znam to iz iskustva", završio je Kokot.