Većina nezadovoljna
26

Ko je najviše profitirao, a ko izgubio odlukom NS BiH o prekidu Premijer lige i Kupa?

E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odluka da se Premijer liga Bosne i Hercegovine okonča nakon 22 odigrana kola za sobom je povukla niz poteza kojim većina klubova ne može biti zadovoljna.

Od 12 premijerligaških klubova čak osam ih s punim pravom može biti nezadovoljno odlukom s obzirom na to da su se mogli boriti za titulu, izlazak u evropska takmičenja ili opstanak.

Ne treba zaboraviti ni to da na listu onih koji su oštećeni možemo dodati i prvoligaša GOŠK.

Ekipe koje su profitirale

Fudbalski klub Borac je, bez ikakve sumnje, najzadovoljniji prekidom prvenstva i Kupa s obzirom da su kao četvrtoplasirana ekipa Premijer lige osigurali plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu. Da se prvenstvo nastavilo Borac bi vodio veliku bitku sa čak šest ekipa za Evropu, a ne treba zaboraviti da bi i odigravanjem završnice Kupa BiH teoretski samo treće mjesto u prvenstvu vodilo u kvalifikacije za Evropsku ligu.

Fudbalskom klubu Sarajevo je dodijeljena titula prvaka BiH, te naravno ne treba napominjati da je novi-stari prvak izuzetno zadovoljan. Nakon 22 kola Bordo tim je imao tri boda prednosti nad prvim i sedam nad drugim pratiteljem, te samim tim pitanje prvaka nije ni izbliza bilo riješeno. Osim trofeja, ne treba ni zaboraviti da će zbog učešća u Ligi prvaka Sarajevo zaraditi najmanje 1,2 miliona KM.

Odlukom o prekidu raduju se i u Fudbalskom klubu Sloboda i Fudbalskom klubu Mladost Doboj-Kakanj. Oni su se grčevito borili za opstanak. Mladost je Čeliku, ekipi koja je ispala, bježala samo jedan, a Sloboda četiri boda.

Ekipe koje su nezadovoljne

Fudbalskom klubu Željezničar je uskraćeno pravo borbe na duplu krunu. Plavi su za liderom Sarajevom zaostajali samo tri boda, te su imali realne šanse za titulu prvaka. Osim toga klub sa Grbavice je bio i učesnik polufinala Kupa BiH, te se imao pravo nadati i tom trofeju. Ovako Plavima za utjehu ostaje plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu.

Slična situacija je i sa Hrvatskim športskim klubom Zrinjski. Mostarska ekipa je bila u kakvoj-takvoj utrci za titulu, no mnogo veće šanse su imali za podizanje trofeja Kupa BiH s obzirom da su kao i Željezničar bili učesnici polufinala. I njima je kao i Želji za utjehu ostao plasman u kvalifikacije za Evropsku ligu.

Nogometni klub Čelik je ispao iz lige sa samo bodom manje od Mladosti koja je bila u sigurnoj zoni. Da stvar po zenički klub bude tragičnija, Čeliku su zbog nedolaska na utakmicu protiv Željezničara oduzeta tri boda. Da su se pojavili na Grbavici, pa makar izgubili i sa dvocifrenom razlikom, i iduće sezone bi igrali u elitnom rangu bh. nogometa. Naravno, pod uslovom da na drugostepenoj Komisiji za licenciranje dobiju licencu.

Fudbalski klub Tuzla City, Fudbalski klub Radnik, Fudbalski klub Velež i Nogometni klub Široki Brijeg su nezadovoljni s obzirom da su bili u aktivnoj borbi za izlazak u Evropu. Na kraju su ostali "kratki" redom za 1, 2, 4 i 4 boda za Borcem. Širokobriježani su, poput Željezničara i Zrinjskog, imali također realnu šansu i za osvajanje Kupa BiH.

Ma koliko se njihove šanse činile malim za ispunjavanje ciljeva, Fudbalski klub Zvijezda 09 i Nogometni klub GOŠK su uskraćeni za svoje pravo da se na zelenom terenu izbore za opstanak, odnosno osvajanje Kupa BiH. Zvijezda 09 je za zonom opstanka zaostajala za 10 bodova, no teoretski je imala šanse da se domogne desetog mjesta. GOŠK je bio u polufinalu Kupa sa tri premijerligaša, no mogao je teoretski ipak stići do trofeja i izlaska u Evropu.