Traži se dugoročni trener
18

Ko će zamijeniti Mourinha: Zidane, Conte, Pochettino ili neko iznenađenje

Piše: K. H.
Zidane, Conte i Pochettino
Zidane, Conte i Pochettino
Nakon što je portugalski stručnjak Jose Mourinho dobio otkaz na klupi Manchester Uniteda pojavilo se nekoliko potencijalnih imena koja bi u narednom periodu mogla preuzeti kormilo Crvenih đavola.

Mourinho je otkaz dobio nakon poraza od Liverpoola rezultatom 3:1, kojim je zaostatak Crvenih đavola za prvoplasiranim Redsima povećan na čak 19 bodova. Čelnici Manchester Uniteda očigledno su izgubili strpljenje za Mourinha, sezona je, barem što se tiče Premiershipa, već sada izgubljena, a cilj kluba će do kraja ove sezone biti izboriti jednu od prve četiri pozicije na tabeli.

S obzirom na to da je Mourinhov otkaz još uvijek svježa tema na Old Traffordu, teško je govoriti koji će trener sigurno biti sljedeći na klupi Manchester Uniteda, ali se neka imena već sada izdvajaju i svrstavaju u favorite. Ono što je sigurno, ekipu će u narednim danima trenirati Michael Carrick, ali on se neće previše zadržati na tom mjestu.

Moguće je čak da Carrik ostane do kraja ove sezone, a možda će klub pronaći neko drugo privremeno rješenje. Postavlja se pitanje koji trener će sljedeći dobiti povjerenje na duže staze.

Jedan od trenera koji važi za najvećeg favorita za sljedećeg dugoročnog trenera Manchester Uniteda je Zinedine Zidane. Zidane je nakon kraja prošle sezone napustio Real Madrid poslije osvajanja treće uzastopne titule prvaka Evrope i trenutno je bez posla, a ranije je u izjavama govorio da bi jednog dana želio biti trener Crvenih đavola.

Pored Zidanea, jedan od favorita za novog trenera Manchester Uniteda je i Maurcio Pochettino koji je 2016. godine bio blizu dolaska na Old Trafford. Argentinac trenutno važi za jednog od najperspektivnijih trenera današnjice, a mnogi smatraju da je svojim radom u Tottenhamu zaslužio priliku u većem i boljem klubu.

Pochettino ipak nije osvojio nijedan trofej u karijeri, a pored Manchester Uniteda koji je već godinama zainteresovan za njegove usluge, Florentino Perez je također veliki ljubitelj Argentinca i pokušao ga je dovesti u Real Madrid.

Od najozbiljnijih kandidata za sljedećeg trenera Manchester Uniteda izdvajamo i Antonija Contea koji je od prošle sezone bez angažmana. Prošle sezone Talijan je sjedio na klupi Chelseaja s kojim je u sezoni 2016/17. osvojio titulu prvaka, ali je i on brzo izgubio kontrolu nad svlačionicom ekipe sa Stamford Bridgea i Abramovič mu je na kraju ove sezone uručio otkaz.

Pojedini svjetski mediji pišu kako je i trener Juventusa Massimiliano Allegri jedan od kandidata za klupu Manchester Uniteda, mada je o tome teško govoriti jer je sav fokus Allegrija i Juventusa na ovoj sezoni i pohodu na osvajanje Lige prvaka. Pored njega spominje se i ime Laurenta Blaca koji je posljednji angažman imao na klupi PSG-a.

Kandidat je i Leonardo Jardim koji je na klupi Monaca nedavno dobio otkaz, kao i Ryan Giggs koji je ranije imao priliku voditi Manchester United nakon otkaza koji je dobio David Moyes.