Čeka se zvančina potvrda
547

Ko će biti novi selektor BiH? Petev je već bivši, Halilhodžić poručuje da je previše politike u savezu

E. B.
Ivaylo Petev (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ivaylo Petev (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bugarski nogometni stručnjak Ivaylo Petev više neće biti selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine.
Petev ima ugovor s Nogometnim savezom Bosne i Hercegovine do posljednjeg dana ove godine, a zvanična informacija o njegovoj sudbini će biti objavljena 29. decembra nakon sjednice Izvršnog odbora krovne kuće bh. nogometa.

Jutros je Sportsport.ba donio informaciju o Petevovom odlasku s klupe BiH, a i za portal Klix.ba je potvrđeno da čelnici bh. nogometne vlade nisu zadovoljni Petevovim minulim radom, te mu neće dati povjerenje i produžiti ugovor, što znači da će Zmajevi u kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. godine krenuti s novim selektorom.

Petev je na klupu naše reprezentacije stigao u januaru 2021. godine, a u 20 utakmica je upisao šest pobjeda, te po sedam remija i poraza uz gol-razliku 19:24.

Naša selekcija je igrala veoma loše u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ali je Petev popravio dojam u Ligi nacija gdje je naša selekcija izborila povratak u elitnu diviziju. Ipak, generalni dojam je da 47-godišnji Bugarin nije zadovoljio, te će mu 29. decembra biti i zvanično saopćeno da je bivši selektor BiH.

Kao što to i obično biva, već su krenule i špekulacije o imenu novog selektora. Već godinama se "vrte" standardna imena - Mehmed Baždarević, Faruk Hadžibegić, Safet Sušić... a kako Klix.ba saznaje, jedna od velikih želja čelnika Saveza je i dolazak Vahida Halilhodžića kojem bi angažman na klupi BiH bio posljednji u bogatoj karijeri.

"Nije me niko zvao iz Saveza, a trenutno nemam komentar na tu ideju da budem selektor. Ponavljam ono što sam i ranije govorio - previše je politike u Savezu...", rekao je Halilhodžić kada smo ga kontaktirali jutros za komentar.

Čelnici saveza će morati pronaći Petevovog nasljednika veoma brzo s obzirom da kvalifikacije za Euro počinju već 23. marta susretom protiv Islanda u Zenici.