Preuzimanje odgovornosti
140

Keane kritikovao Grealisha i Sterlinga: Pustili su da dijete puca penal prije njih

N. K.
Keane stao u odbranu Sake (Foto: Twitter) (Foto: EPA-EFE)
Keane stao u odbranu Sake (Foto: Twitter) (Foto: EPA-EFE)
Legendarni nogometaš i analitičar Sky Sportsa Roy Keane kritikovao je Jacka Grealisha i Raheema Sterlinga nakon sinoćnjeg finala Eura u kojem je Italija slavila protiv Engleske i postala prvak Evrope.
Naime, Keane smatra da su Grealish i Sterling morali preuzeti odgovornost u izvođenju penala.

"Ukoliko ste Grealish ili Sterling, ne možete pustiti da dijete ide izvesti penal prije vas. Jednostavno ne možete. Saka je sramežljivi 19-godišnjak, a oni imaju mnogo više iskustva. Sterling je osvajao trofeje. Morali su preuzeti odgovornost", rekao je Keane.

Golman Italije Gianluigi Donnarumma je upravo Saki odbranio odlučujući peti penal, a ranije su neprecizni bili i Rashford (23) te Sancho (21).

Inače, selektor Engleske Gareth Southgate uveo je Rashforda i Sancha u igru u posljednjim trenucima isključivo da bi izveli penale, a na kraju je preuzeo krivicu za poraz u raspucavanju.

"Donio sam odluku o izvođačima penala na temelju treninga. Pobjeđivali smo kao tim i isto tako svi snosimo krivicu za ovaj poraz. Međutim, što se tiče penala, tu sam ja kriv", istakao je Southgate.

Podsjetimo, Englezi nisu uspjeli ponoviti trijumf na domaćem terenu, na kojem su 1966. osvojili naslov svjetskih prvaka, pobijedivši u finalu Njemačku (4:2) u produžetku. Bilo je ovo njihovo prvo finale na evropskim prvenstvima i prvo na velikim takmičenjima nakon SP-a 1966.