13 godina nakon titule
139

Gasi se čuveni klub u kojem su veliki trag ostavili asovi Sarajeva i Veleža

H. H.
Mirza Varešanović je nastupao za Bursaspor (Foto: Twitter)
Mirza Varešanović je nastupao za Bursaspor (Foto: Twitter)
Turski Bursaspor nalazi se pred gašanjem nakon što su upali u finansijske teškoće zbog ogromnih dugovanja i zabrane dovođenja novih igrača.

Predsjednik Bursaspora Recep Günay dao je izjavu za NTV o trenutnoj situaciji u klubu, potvrdivši da

"Da bude jasno, prema dokumentima koji su pred nama, očigledno je zašto klub želi da se ugasi. Šanse za opstanak Bursaspora su ravne nuli. Izrečena je zakonska kazna. To se ne može riješiti ni novcem. Mi pokušavamo da uklonimo kaznu pravnim putem. Zabranjeno nam je da dovodimo igrače tri mandata, a ne dva. Ima još toga. Predložili smo i ponudu u vezi sa kaznom za brisanje bodova i oko toga smo se dogovorili", rekao je.

Bursaspor ima dug od približno 1,5 milijardi turskih lira., a konačnu odluku će donijeti Nogometni savez Turske naredne nedjelje.

"Pokušavamo da sačuvamo budućnost kluba. Žalili smo se UEFA-i, CAS-u i TFF-u. Hajde da to objavimo kako bi zajednica Bursaspora mogla snažno da se suprotstavi TFF-u. Odluka će biti objavljena sljedeće nedjelje. Naša ekipa putuje avionom. I naši seniori putuju avionom i odsjedaju u najboljim hotelima. Mi smo kao Uprava uradili sve što je bilo potrebno, iako je to bilo van naših mogućnosti. Klubu je do sada uplaćena jedna turska lira", rekao je Günay.

Buraspor je 2010. godine osvojio titulu prvaka i postao je tek peti klub u Turskoj kojem je to pošlo za nogom nakon Fenerbahčea, Galatasaraya, Bešiktaša i Trabzonspora.

Ipak, u godinama koje su uslijedile upali su u velike probleme i ispali su čak u treću ligu.

Veliki trag u klubu ostavili su i bh. nogometaši poput bivših asova Sarajeva Elvira Baljića, Mirze Varešanovića i Senada Repuha, dok su prethodno s dosta uspjeha u Bursi igrale i legende Veleža Nenad Bijedić i Avdo Kalajdžić.