Loše suđenje Brycha
5

FSS uputio žalbu FIFA-i: VAR na ovom prvenstvu ne važi jedino za Srbiju

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Fudbalski savez Srbije uputio je zvaničnu žalbu na adresu FIFA-e zbog, kako je navedeno, pristrasne arbitraže njemačkog sudije Felixa Brycha u porazu od Švicarske rezultatom 2:1.

Srbijancu su i ranije najavili da će se žaliti FIFA-i zbog suđenja na pomenutoj utakmici, a u saopćenju stoji da je žalba napisana zbog nedosuđenog penala za Srbiju kod rezultata 1:1 i zbog neujednačenog kriterija koji je njemački arbitar imao. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Fudbalski savez Srbije uputio je žalbu FIFA-i poslije pristrasne arbitraže njemačkog sudije Felixa Brycha u meču 2.kola Grupe E između Srbije i Švicarske. Brojni izveštaji vodećih svjetskih medija, a posebno video snimci svih spornih situacija u toku meča, govore u prilog činjenici da smo na toj utakmici teško oštećeni.

Uz napomenu da nam je nejasno kako je njemački sudija uopšte mogao da bude delegiran da sudi utakmicu između Švicarske i Srbije, kada je opštepoznato da je jedan od švicarskih konfederalnih kantona njemački kanton, FIFA-i smo priložili sve dokaze koji jasno ukazuju na mnoge propuste.

Poslije detaljne analize svih spornih detalja sa utakmice FIFA-i smo priložili sedam video snimaka koji jasno pokazuju tendenciju u presuđivanju sudije Brycha na štetu naše reprezentacije. Na priloženim snimcima jasno se vidi neujednačen kriterijum prilikom dodjeljivanja žutih kartona kada je većini naših ključnih igrača olako dodijelio javne opomene, a da za iste ili slične situacije to nije činio na drugoj strani.

Najteži propust odnosi se na nedosuđivanje kaznenog udarca nad Mitrovićem pri rezultatu 1:1 koji je mogao da prelomi utakmicu u našu korist. Penal koji je čitav svijet video, a samo Brych nije, morao je biti predmet VAR analize.

Na ovom Svjetskom prvenstvu VAR tehnologija je korišćena na svim utakmicama i njene prednosti primjenjene su u brojnim spornim situacijama. Pitamo se zbog čega je Srbija jedina reprezentacija na Svjetskom prvenstvu na čiju štetu je sudija donio odluku da ignoriše sporne situacije.

Ako se uzme u obzir činjenica da je postojala slična situacija i na meču sa Kostarikom, kao i činjenica da je za mnogo blaži prekršaj selekciji Hrvatske u meču protiv Nigerije dosuđen kazneni udarac, koji je potvrđen VAR-om, onda se opravdano postavlja pitanje da li je riječ o dvostrukim standardima i da li se VAR sistem upotrebljava selektivno?", navodi se u saopćenju FSS.

Srbija će u posljednjem kolu igrati protiv Brazila, a nakon dva kola, oni imaju tri boda.