Nogomet
0

FA optužio Mourinha zbog komentara o sudiji Tayloru prije utakmice protiv Liverpoola

Klix.ba
Jose Mourinho (Foto: EPA)
Jose Mourinho (Foto: EPA)
Menadžer Manchester Uniteda Jose Mourinho ponovo ima problema s Fudbalskom asocijacijom Engleske (FA), koja ga je optužila zbog komentara o sudiji Anthonyju Tayloru prije utakmice s Liverpoolom.

Mourinho je tvrdio da će Tayloru biti "teško" suditi na pomenutoj utakmici te da je sudija porijeklom iz Manchestera "pod pritiskom". Menadžeri ne smiju govoriti o sudijama prije utakmica, tako da je FA reagovao.

Portugalski stručnjak se treba izjasniti o optužbi do 31. oktobra, a tereti ga se za nedolično ponašanje i narušavanje reputacije nogometa.

Taylor je na utakmici odigranoj 17. oktobra pokazao četiri žuta kartona, a svaki od njih su dobili nogometaši Uniteda. Utakmica je završena bez golova.

Bivši šef sudija Keith Hackett je među onima koji se ne slažu s odlukom organizacije prosfessional Game Match Officials Limited da se za utakmicu delegira Taylor.

Mourinho je predvidio šta će se dogoditi te se pokušao ispraviti riječima da nije želio mnogo govoriti o pomenutoj temi. Kazao je da je naučio lekciju nakon što je mnogo puta kažnjen zbog spominjanja sudija.

FA je zabranio menadžerima komentarisanje sudija 2009. godine s namjerom da ih zaštite od utjecaja na njihove odluke.

Mourinho je ranije kažnjen sa 40.000 funti i jednom utakmicom zabrane nakon što je sudija Jon Moss izjavio da je tadašnji trener Chelseaja odbio napustiti sudijsku svlačionicu gdje je verbalno zlostavljao njega i njegove kolege tokom poluvremena utakmice protiv West Hama, koju su Plavci izgubili.

Aktuelni menadžer Uniteda je kažnjen i sa 50.000 funti zbog izjava da se sudije boje dosuditi jedanaesterce za njegovu ekipu. Bilo je to u oktobru prošle godine, kada je Southampton pobijedio Chelsea rezultatom 3:1.