Prvi duel u historiji
60

Englezi s nestrpljenjem čekaju duel protiv Zmajeva, selektor najavljuje: Nogomet gdje i pripada

D. P.
Southgate se raduje povratku na sjeveroistok (Foto: Twitter)
Southgate se raduje povratku na sjeveroistok (Foto: Twitter)
Nogometni savez Engleske potvrdio je da će prvi favorit predstojećeg Evropskog prvenstva igrati prijateljsku utakmicu s Bosnom i Hercegovinom.

Predsjednik Nogometnog saveza BiH Vico Zeljković prošle sedmice je najavio odigravanje prijateljskog susreta s Englezima, da bi se danas i sam savez oglasio potvrdivši da se duel igra na St. James Parku u Newcastleu 3. juna s početkom u 20:45 po našem vremenu.

Oglasio se i Nogometni savez Engleske (FA) i selektor Gareth Southgate, koji su potvrdili utakmicu protiv BiH 3. juna te protiv Islanda 7. juna. To će Gordi Albionu biti posljednje dvije provjere pred Evropsko prvenstvo na koje idu s velikim očekivanjima.

Prvi susret Engleske i BiH u historiji bit će poseban za navijače sa sjevera Engleske jer će Englezi tu prvi put zaigrati nakon 20 godina čekanja. Posljednji put na kultnom St. James Parku Engleska je igrala 2004. godine.

U tom smislu je i Southgate najavio duel riječima da se nogomet "vraća na mjesto gdje pripada", odnosno u Newcastle, grad koji živi za ovaj sport.

"Stvarno se veselimo što ćemo vratiti ekipu na sjeveroistok i u grad koji je sinonim za nogomet u ovoj zemlji. Nakon toga ide još jedna posebna pripremna utakmica na Wembleyu, što će omogućiti našim navijačima da nas isprate prije nego što krenemo u Njemačku na još jedno uzbudljivo ljeto. Oba protivnika u prijateljskim utakmicama će pružiti jaku konkurenciju i igrati važnu ulogu u našim pripremama za turnir", poručio je Southgate.

Istovremeno, Zmajevi se nadaju da će i njima to biti priprema za Evropsko prvenstvo jer će prije duela s Englezima biti odigrane utakmice baraža protiv Ukrajine i eventualno Islanda i Izraela.

U slučaju da se plasiramo na Evropsko prvenstvo, imat ćemo fantastičnu pripremu protiv Engleske nekoliko dana prije početka smotre najboljih evropskih selekcija.