Poruka novinarima
66

Đokovićev otac odgovorio na optužbe da je Novak lažirao korona test i putne podatke

H. H.
Porodica Đoković tokom jedne od konferencija za medije u Beogradu (Foto: EPA-EFE)
Porodica Đoković tokom jedne od konferencija za medije u Beogradu (Foto: EPA-EFE)
Otac najboljeg tenisera svijeta Srđan Đoković izjavio je da ne postoje nikakve prepreke za nastup njegovog sina Novaka na Australian Openu, osvrnuvši se na optužbe pojedinih stranih novinara da je lažirao test na koronavirus i putne podatke.
Đoković je medicinsko izuzeće za nastup na Australian Openu, a posljedično i za ulazak u Australiju, dobio na osnovu toga što je 16. decembra dobio pozitivan nalaz na koronavirus.

No, brojni novinari koji su skenirali QR kod na Đokovićevoj potvrdi, koju je izdao Institut za javno zdravlje Srbije, su ostali šokirani rezultatom koji im je prikazan.

Novinari uglednog njemačkog Der Spiegela su u ponedjeljak u 13:19 sati skenirali kod na kojem je stajalo da je rezultat Đokovićevog testa negativan.

Istog dana u 14:33 sati, dakle nešto više od sat kasnije, rezultat je glasio "pozitivan" i probudile su se sumnje da su lažirani rezultati njegovog PCR testa.

To nije sve, jer na Đokovićevoj aplikaciji za ulazak u državu stoji da u posljednjih 14 dana prije dolaska u Australiju 5. januara nije nigdje putovao, što je jedan od uslova za ulazak.

No, Đoković je tokom tog perioda putovao iz Srbije u Španiju, tačnije u Sotogrande, gdje je 31. decembra trenirao u SotoTennis akademiji, što je i evidentirano videom na Twitteru.

Ipak, prema riječima Srđana Đokovića sve je već riješeno i ne postoji nikakva bojazan u oba slučaja.

"Cijela situacija u vezi sa Novakom Đokovićem je zatvorena presudom australijskog suda. Da je bilo nejasnoća kojim se bave pojedini novinari presuda bi bila drugačija", rekao je Srđan Đoković za RTRS, dodavši:

"Australijski sud i nezavisni sudija je za sedam sati ispitivanja svih činjenica utvrdio da nema nikakvih nejasnoća i da je Novak slobodan da uđe u Australiju i bavi se svojim poslom", zaključio je Novakov otac.

Podsjetimo, srbijanski teniser je dobio pravnu bitku protiv australskih vlasti i odobrena mu je viza za ulazak u državu, nakon čega bi trebao nastupiti na Australian Openu.

Međutim, odluka još uvijek nije konačna, iako je sud rekao svoje. Ministar za imigraciona pitanja Alex Hawke ima pravo povući odluku suda i tako deportovati Đokovića iz Australije, te se čeka njegova konačna riječ.