Evropska liga
10

Atletico želi okončati Wengerovu evropsku priču u Arsenalu, Salzburg protiv Marseillea

Piše: O. T.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Atletico Madrid večeras od 21:05 sati na svom terenu dočekuje Arsenal u revanšu polufinala Evropske lige, dok će u isto vrijeme Salzburg ugostiti Marseille.

Za Arsenalovog trenera Wengera ovo će biti 250. meč u evropskim takmičenjima, a Francuz na listi trenera s najviše evropskih mečeva već zauzima drugo mjesto iza legendarnog Sir Alexa Fergusona koji je skupio 269 mečeva. Iza Wengera i Fergusona slijede Mircea Lucescu (222), Giovanni Trapattoni (201), Carlo Ancelotti (196)...

U ovoj sezoni Evropske lige do sada su odigrana 202 meča u kojima je postignuto 549 golova što u prosjeku iznosi 2,72 gola po meču. Među igračima, najviše golova su postigli Ciro Immobile iz Lazija te Aritz Aduriz iz Athletic Bilbaoa. Oni su svoj evropski put za ovu sezonu već završili, a postigli su po osam golova u Evropskoj ligi ove sezone.

U konkurenciji klubova najviše golova postigao je Arsenal (30), na drugom mjestu je Lazio (26), dok je treći Zenit s 22 gola.

Polufinale, revanš utakmica: Atletico Madrid - Arsenal (21:05 sati, Wanda Metropolitano, BHRT)

* prvi meč: Arsenal - Atletico Madrid 1:1

Arsenal je u prvom meču od 10. minute imao igrača više, a do vodstva je stigao u 61. minuti preko Lacazettea. Ipak, odličnih 1:1 za Atletico postavio je Griezmann u 62. minuti.

Ovaj rezultat daje dodatnu prednost Atleticu koji je ionako bio favorit, ali Arsenal se nada da može do barem jednog gola koji mu je neophodan, ali i plasmana u finale.

Eventualnim plasmanom u finale Wenger bi svoju evropsku priču tokom 22-godišnjeg boravka na klupi Topnika produžio za još jedan meč.

Arsenal u meč ulazi nakon gostujućeg poraza od Manchester Uniteda protekle nedjelje (2:1), dok je Ateltico istog dana kao gost slavio protiv Alavesa (1:0) u gostima.

Oba tima imaju poprilično lošu formu - Arsenal je u posljednjih pet takmičarskih utakmica upisao samo jednu pobjedu te po dva remija i poraza, a Atletico je u posljednjih sedam takmičarskih mečeva upisao dvije pobjede, tri remija i dva poraza.

Polufinale, revanš utakmica: RB Salzburg - Marseille (21:05 sati, Red Bull Arena)

* prvi meč: Marseille - RB Salzburg 2:0

Marseille je u Austriju stigao s odličnim rezultatom pošto je kod kuće slavio s 2:0, a golove su postigli Thauvin i N'Jie. Salzburgu treba čudo za plasman u finale.

No, kada je u pitanju Salzbrug, čuda su moguća. Austrijski tim je u četvrtfinalu nakon poraza rezultatom 4:2 na gostovanju kod Lazija u prvoj utakmici, u revanšu slavio rezultatom 4:1 te tako stigao do polufinala.

Salzburg se nada da može ponoviti takvu predstavu i doživjeti sličan scenarij, ali zadatak je pretežak posebno zbog toga što je Marseille u sjajnoj formi. Francuzi u posljednjih šest takmičarskih mečeva imaju četiri pobjede i dva remija, a prilikom tog perioda postigli su čak 16 golova i primili samo šest.

U posljednjih šest takmičarskih mečeva Salzburg ima pet pobjeda od kojih je jedna upisana nakon penala te je upisao jedan poraz - onaj od Marseillea prošlog četvrtka.