Community Shield
287

Arsenal nakon penala savladao Liverpool i osvojio prvi trofej u novoj sezoni

N. K.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Arsenala osvojili su prvi trofej u novoj sezoni nakon što su u utakmici Community Shielda na Wembley poslije boljeg izvođenja penala savladali Liverpool. U regularnom dijelu susreta bilo je 1:1.

Prvo uzbuđenje na utakmici zabilježeno je već u sedmoj minuti kada je poništen pogodak Van Dijka zbog ofsajda. Samo pet minuta kasnije Arsenal je došao u vodstvo. Aubameyang je bez oklijevanja šutirao s velike udaljenosti i lopta je završila u golu za veliko slavlje Topnika.

Mogao je Arsenal šest minuta kasnije i udvostručiti vodstvo, ali je Alisson fantastično odbranio pokušaj Nketiaha. Ujedno je to bilo sve u prvom poluvremenu u kojem su Redsi apsolutno kontrolisali igru, imali nekoliko šuteva, ali je Arsenal bio opasniji i ubojitiji.

Nastavak utakmice nije donio mnogo uzbuđenja sve do 73. minute kada je Liverpool izjednačio. Nakon velike gužve u šesnaestercu Minamino je pokupio loptu i pospremio je u gol za 1:1.

Mogao je Liverpool devet minuta prije kraja meča doći i do preokreta, ali je u posljednji tren zaustavljen Mane. Promjena više nije bilo pa se pristupilo izvođenju penala. Spretniji i sretniji bio je Arsenal, a presudio je promašaj Brewstera u trećoj seriji.

Bh. reprezentativac Sead Kolašinac u igru je ušao u 83. minuti umjesto Tierneya. Ovo je našem igraču treći klupski trofej nakon nedavno osvojenog FA Cupa te još jednog Community Shielda iz 2017. godine.