sport
80

Mališani će u plivačkom takmičenju na bazenu Otoka pokazati da su u vodi svi jednaki

Piše: M. N.
Plivački klub Spid čiji su članovi tipična i djeca s invaliditetom organizuje 3. decembra, povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, drugo klupsko takmičenje pod nazivom "U vodi svi smo jednaki".

Ovo je moto kluba u kojem djeca bez gornjih ili donjih ekstremiteta ili s drugim invaliditetom, plivaju "rame uz rame" s tipičnom djecom, takmiče se i dokazuju da među njima nema razlike kada su u vodi.

Takmičenje će biti organizovano na olimpijskom baeznu Otoka s početkom u 12:00 sati. Mališani se redovno pripremaju na treninzima koji se održavaju tri puta sedmično pod mentorstvom Amela Kape, osnivača kluba, i njegovih saradnika.

"U takmičenju će učestvovati oko 100 djece iz plivačkog kluba Spid, kako tipične djece tako i djece sa invaliditetom, koja će plivajući u plivačkim prugama zajedno pokazati na koji način se kroz plivanje, zabavu i igru integrišu u društvo", kazao je Kapo.

Dječica su do sada učestvovala u brojnim takmičenjima u BiH i regiji i nikada se nisu vratila u Sarajevu bez medalja. Plivanje su "savladali" za samo mjesec dana, a drugare iz PK Spida doživljavaju kao drugu porodicu.