Košarka
55

U18 EP divizije B za žene: BiH protiv Švedske traži pobjedu za plasman u A diviziju

Piše: O. T.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U18 ženska košarkaška reprezentacija BiH večeras od 18:45 sati igra polufinalnu utakmicu Evropskog prvenstva Divizije B protiv Švedske. Naše košarkašice traže pobjedu s kojom bi osigurale plasman u A diviziju, a pošto se prvenstvo igra u dvorani na Ilidži, očekuje se velika podrška bh. navijača.

Selekcija Bosne i Hercegovine na prvenstvu je odigrala četiri utakmice u grupi i četvrtfinalni meč te je upisala maksimalnih pet pobjeda (Finska, Portugal, Island, Rumunija i Poljska).

Sjajan učinak imaju i Šveđanke koje su do polufinala došle sa tri pobjede u grupi D (ova grupa je imala četiri ekipe) savladavši Njemačku, Bugarsku i Škotsku, dok je u četvrtfinalu poražena Republika Irska.

Ovo je prva od dvije "meč lopte" za plasman u A diviziju gdje putuju tri najbolje selekcije iz B divizije. U drugom polufinalnom paru večeras od 21 sati sastaju se Island i Grčka.

Bosna i Hercegovina trenutno ima tri omladinske selekcije u A diviziji (U20 ženska selekcija, U18 muška selekcija, U16 muška selekcija) i tri omladinske selekcije u B diviziji (U20 muška selekcija, U18 ženska selekcija i U16 ženska selekcija).

Eventualnom pobjedom naše U18 ženske selekcije nad Švedskom dobit ćemo i četvrtu omladinsku selekciju u A diviziji. Nadamo se da će naše košarkašice večeras u dvorani na Ilidži imati veliku podršku.