Košarka
135

U Tuzli se okupila košarkaška reprezentacija BiH

Piše: A. K.
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine okupila se danas u Tuzli gdje će u narednim danima obaviti prvi dio priprema za nastup u kvalifikacijama za Eurobasket 2017. godine.

Prvi trening bh. košarkaši odradit će sutra u SKPC Mejdan u Tuzli, a u ovom gradu ostaju do početka augusta kada se sele u Celje gdje je planirana prijateljska utakmica sa Slovenijom.

Na spisku selektora Damira Mulaomerovića nalazi se 19 igrača, s obzirom da je Nihad Đedović otpao.

Prvom ciklusu priprema u Tuzli neće prisustvovati NBA igrači Mirza Teletović i Jusuf Nurkić, a njihovo priključivanje ekipi najavljeno je za početak augusta, odnosno u nastavku priprema u Svetom Martinu na Muri.

Nemanja Gordić i Edin Atić kasnit će na pripreme u Tuzli, dok Alexa Renfroa selektor Mulaomerović očekuje 1. augusta.

Od priprema u Tuzli u posljednji trenutak odustao je Kenan Karahodžić, što je posebno iznenadilo selektora naše reprezentacije.

"Prije dolaska dobio sam jednu neugodnu vijest. Karahodžić je SMS porukom otkazao dolazak zbog umora. Ne mogu razumjeti da igrač s 18 godina može biti umoran", kazao je Mulaomerović.

Za igrače koji su se danas okupili u gradu soli selektor kaže da su došli spremni, odmorni i željni dokazivanja.

"Idemo na jedno putovanje na kojem ćemo narednih mjesec i pol raditi dobro i pokušati izboriti plasman na Evropsko prvenstvo. Oko nas je apsolutno pozitivna atmosfera, imamo vrhunske uslove i zaista sam optimista", istakao je Mulaomerović.

U Tuzlu je danas stigao i Adin Vrabac.

"Sutra krećemo lagano s treninzima pa ćemo vidjeti kako će sve ići. Kada je riječ o očekivanjima, mislim da u grupi u kojoj se nalazimo možemo napraviti iskorak te se kvalifikovati na Eurobasket 2017. godine", izjavio je Vrabac.

Prvi trening sutra će odraditi i Miralem Halilović.

"Imamo dosta jake protivnike, ali ćemo dati sve od sebe kako bi što bolje odradili utakmice i ostvarili plasman na Eurobasket", naveo je Halilović.

Uvrštavanje na spisak selektora košarkaške reprezentacije BiH posebnu čast predstavlja i za mladog košarkaša Džanana Musu.

"Sigurno je da ću ući na uži spisak selektora, a sada je najvažnije da se izborim za minutažu. Mislim da se uspješno možemo nositi s ekipama Rusije i Švedske te da ih možemo uspješno savladati", dodao je Musa.

Bh. reprezentativci na pripremama u Tuzli ostaju do početka augusta, nakon čega odlaze u Sloveniju gdje će odigrati turnir na kojem će nastupiti domaća selekcija te Belgija i Portugal.

"Poslije turnira u Celju skratit ćemo spisak i tada ćemo znati na čemu smo", rekao je Mulaomerović.

Nakon Slovenije, naše košarkaše očekuje i turnir u Skoplju skupa sa selekcijama Crne Gore, Makedonije i Belgije.

"Nama je nazvažniji turnir u Skoplju koji ćemo odraditi na najbolji mogući način", dodao je Mulaomerović.

Prema rasporedu, povratak u Tuzlu planiran je 20. augusta, a u ovom gradu ostaju do kraja kvalifikacijskog perioda.

Reprezentacija BiH u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, koje će 2017. godine biti održano u Rumuniji, Finskoj, Turskoj i Izraelu igrat će protiv selekcija Rusije i Švedske.

Prvi meč kvalifikacija košarkaška reprezentacija BiH igrat će 31. augusta u Rusiji, a 3. septembra dočekuje selekciju Švedske. Sedam dana kasnije ponovo će igrati domaći meč protiv Rusa, a gostujući susret u Švedskoj je najavljen za 14. septembar.