Košarka
1k

Teletović za Klix.ba: Od dobre statistike ljepše je pobjeđivati, ne znam da li ću ostati u Phoenixu

Piše: D. B.
Mirza Teletović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Mirza Teletović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bh. košarkaš Mirza Teletović iza sebe ima odličnu sezonu. Nakon oporavka od embolije pluća, bh. košarkaš se na parket vratio još bolji. Iako je ulazio s klupe, impresionirao je ljubitelje košarke širom svijeta, a postao je i vlasnik jednog od rekorda u NBA. U razgovoru za portal Klix.ba je govorio o sezoni koja je iza njega, sjajnim partijama i mogućem odlasku u drugi klub.

Teletović je imao sjajnu sezonu, ali njegovi Phoenix Sunsi definitivno ne, jer su ostali bez plasmana u playoff.

"Statistički, odigrao sam dobru sezonu, a za to su zaslužni i moji saigrači. Zadovoljan sam brojkama, a ne krijem da želim poboljšati statistiku u narednoj sezoni, s tim što mi je prvenstveno bitan rezultat ekipe. Prvo tim, pa onda individualni učinak, jer košarka je timski sport. Lijepo je imati dobru statistiku, ali još je ljepše pobjeđivati i radovati se uspjesima. Što se tiče bolesti, u Americi sam imao najbolju moguću njegu i klub je učinio sve da u potpunosti spreman dočekam početak sezone. S te strane, hvala Bogu, nisam imao problema. Sve je ljepše i lakše kada te zdravlje služi", izjavio je Teletović.

Phoenix Sunsi ove sezone nisu izborili plasman u playoff, a jedan od razloga su svakako povrede.

"Rezultat je takav kakav je. Splet nesretnih i nespretnih okolnosti. Neke od utakmica smo izgubili u posljednjim sekundama, neke smo ispustili u posljednjoj četvrtini, a tokom cijele sezone smo imali problema sa povredama. Nije bilo lako, ali vjerujem da je ekipa naučila mnogo i da zna šta je očekuje u narednoj sezoni i kako se treba ponašati i raditi ukoliko želi postići veće stvari. Pred kraj sezone smo dokazali svima, a najprije samima sebi da možemo mnogo", rekao je bh. košarkaš.

Foto: EPA
Foto: EPA

Mirza je oborio rekord star 21 godinu od 164 trojke jednog igrača s klupe, postigao je ukupno 179 te je dokazao da je jedan od najboljih trojkaša na svijetu trenutno. Na to je izuzetno ponosan, ali želi igrati u početnoj petorci.

"Iskreno, nadam se da neću imati priliku oboriti svoj rekord, s obzirom na to da mi je želja igrati u početnoj petorci, a ne ulaziti sa klupe. Moje ambicije su daleko veće od rušenja rekorda sa klupe. Više bih volio srušiti neki rekord, kao član petorke, ali ako se to ne dogodi, onda ću i dalje davati sve od sebe za ekipu po ulasku sa klupe. Što se tiče ove sezone, naravno da sam ponosan na 179 trojki sa klupe. Čekalo se 21 godinu da neko sruši rekord i meni je to pošlo za rukom, a učinak bi sigurno bio i veći da sam na početku sezone češće imao priliku za igru. Lijepo je kada se uz jedan od rekorda u NBA veže ime Bosne i Hercegovine i to je nešto na šta sam najponosniji", kazao je Teletović.

Dolaskom Earla Watsona na klupu Mirzina minutaža se znatno povećala, što je naš košarkaš iskoristio na najbolji način. U aprilu je bio najbolji igrač Sunsa. Međutim, zasad nije poznato da li će ostati u klubu ili će potražiti novu sredinu. Zainteresovanih klubova itekako ima.

"Odluku o ostanku ili odlasku još nisam donio. Ne krijem da mi je u Phoenixu bilo lijepo, posebno mojoj porodici, ali još je rano govoriti o tome gdje ću igrati narednu sezonu. Sve opcije oko toga su otvorene, jer zaista ima nekoliko klubova koji se interesuju za mene. Međutim, prioritet mi je trenutno odmor, pa tek onda 'razbijanje glave' oko novog kluba. Vidjet ćemo o tome još, ima vremena do nove sezone", završio je Teletović.