Košarka
592

Spektakl se vraća u Sarajevo: KK Bosna ponovo u ABA ligi?

Piše: O. T.
Saša Vasiljević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Saša Vasiljević (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bila je na rubu gašenja, morala je mijenjati ime, pa je ispala u niži rang, a onda je nakon njenog povratka u Ligu 12, procurila informacija da bi KK Bosna Royal mogla zaigrati u ABA ligi od naredne sezone. Crvena zvezda, Cedevita, Partizan i Cibona ponovo u Skenderiji? Prema našim izvorima Upravni odbor KK Bosna Royal ozbiljno radi na tome.

Šta je potrebno za takav ishod? Jasno, stvari nisu jednostavne ni lagane. Da se tako lako može iz drugog ranga bh. košarke doći do ABA lige, to bi radio svako. Potrebno je pronaći dovoljan budžet za sklapanje rostera koji će dostojno predstavljati klub i pomoći da ne opadne, ne samo tog kluba, nego i kvalitet ABA lige.

Uz to, potrebna su sredstva da se pokriju svi ostali troškovi, a za takav poduhvat su neophodni sponzori i mnogo posla od marketinškog do sportskog sektora.

Na kraju dolazi i "zeleno svjetlo" članova i čelnika ABA lige, a kome nije u interesu povratak nekadašnjeg prvaka Evrope, jednog od simbola grada Sarajeva?

Pune dvorane i veliki derbiji su ono što nedostaje bh. košarci koja dugo nema tim spreman da u isto vrijeme spoji i kvalitet i navijački kvantitet. Kontinuitet je pokazivala, a pokazuje ga i danas Igokea, ali brend koji još uvijek ima KK Bosna Royal je nešto s čime se ne može pohvaliti odličan tim iz Aleksandrovca.

KK Bosna Royal je u ovom desetljeću krenula nezaustavljivo padati, a krah je stigao 2015. godine kada je uprkos promjeni imena ispala u A1 ligu. Ipak, ljubav entuzijasta je bila ogromna da bi se dozvolio potpuni nestanak, pa je klub ekspresno vraćen u Ligu 12.

Upravni odbor ima snagu da pronađe sredstva potrebna za izdržavanje jednog kluba koji bi bio konkurentan u regionalnoj ABA ligi, a dokaz koliko ljudi iz UO vjeruju u taj projekat je to da je već poslan zvaničan dopis čelnicima ABA lige da daju zeleno svjetlo. Da li će se to zaista desiti saznat ćemo vrlo brzo.