Košarka
8

Španija razmontirala Francusku i čekirala kartu za polufinale Olimpijskih igara

Piše: O. T.
Foto: EPA
Foto: EPA
Španija se plasirala u polufinale košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru nakon što je rezultatom 92:67 dotukla Francusku.

Španija je izuzetno loše otvorila Olimpijske igre jer je nakon prva dva kola grupne faze upisala poraze od Hrvatske i Brazila.

Međutim, uslijedile su tri pobjede u grupi za osvajanje drugog mjesta što je značilo da će u četvrtfinalu igrati sa bronzanom selekcijom sa posljednjeg Eurobasketa Francuzima. Francuzi jesu bronzani, ali Španija je zlatna. I to je pokazala.

Tony Parker i društvo bolje su otvorili meč i tokom prve četiri minute imali su vodstvo, ali nakon što je Španija okrenula igru "na svoj mlin", nije stajala. Na kraju prve četvrtine Španija je imala +3 (19:16), na kraju prvog poluvremena +13 (43:30), a nakon treće dionice 69:49 i tada je skoro sve bilo jasno.

Najveća razlika u meču iznosila je 30 poena razlike i to se desilo u dva navrata tokom četvrte četvrtine. Na kraju je stajalo 92:67.

Sjajni Mirotić sa 23 poena i Hernangomez sa 16 poena bili su prvi strijelci Španije. Na drugoj strani Parker je ubacio 14 poena, a pomogao mu je De Colo sa 13 poena.

Španija će u polufinalu igrati protiv pobjednika iz duela SAD - Argentina (23:45 sati).

Španija: Gasol 5, Fernandez 6, Rodriguez 6, Navarro 4, Calderon 2, Reyes 7, Hernangomez 16, Abrines 5, Llull 10, Mirotić 23, Rubio 6.

Francuska: Huertel 5, Batum, Diot, Lauvergne 12, Kahudi, Parker 14, Pietrus, De Colo 13, Diaw 8, Gelabale 5, Gobert 7, Tillie 3.