Košarka
152

Sarajevo je večeras na ispitu: Bosna dočekuje Slobodu u Skenderiji

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sarajevska Bosna večeras u velikoj dvorani Skenderije igra najvažniju utakmicu u historiji. Možda i posljednji put pod ovim imenom.

Nekadašnji prvak Evrope je pred gašenjem zbog ogromnih dugovanja prema Nikoli Vučuroviću koji je u klubu igrao u periodu od jula 2008. do novembra 2009. godine. Ukupna dugovanja navodno iznose oko 180.000 KM.

Zbog toga FIBA prijeti sankcijama koje bi značile gašenje. Uprava kluba odlučila je da okršaj sa tuzlanskom Slobodom igra u velikoj dvorani kako bi navijači pokazali privrženost klubu.

Svima onima kojima je Bosna bliska srcu trebaju dokazati da im je stalo do opstanka kluba kojeg trese finansijska kriza od podruma do krova.

Bosna je najtrofejniji bh. klub. Bila je prvak Evrope u košarci 1979. godine (prvi tim iz nekadašnje države koji je bio šampion Starog kontinenta), tri puta prvak Jugoslavije, četiri puta prvak BiH. Studenti su dva puta osvojili Kup Jugoslavije, dok su tri puta osvojili ovaj trofej u BiH. Bosna je dala mnogo poznatih igrača koji su igrali za reprezentaciju bivše države, a kasnije i za BiH.

Sarajevo je večeras na ispitu. Očekuje se da će Bosna imati podršku kao prije nekih 10 ili više godina kada je najpoznatija sarajevska dvorana bila krcata u okršajima Studenata sa klubovima iz regionalne lige. U Bosninom hramu padali su Partizan, Zvezda, Cibona, Zadar...

Kako sada stvari stoje, zanimanje neće biti siromašno jer prodaja karata ide dobro. Dakako, apsolutna je šteta što je posljednjih dana pala mračna sjena na nekada uspješan kolektiv. Istina, puno je pogrešaka prethodnih godina napravljeno od strane tadašnjeg rukovodstva kluba. Neke su baš neoprostive i zaslužuju osudu. No, tim stvarima trebaju se baviti nadležni organi.

Krajem sedamdesetih Bosna je igrala izvanredno. Tu generaciju predvodio je Mirza Delibašić. Niko nije savršen. Osim Bosne s kraja sedamadesetih i početka osamdesetih godina prošlog stoljeća. Tada su igrali – savršeno. Danas su pred gašenjem. Ili se pak pronađe rješenje...

Meč Bosna Royal Jelly - OKK Sloboda počinje u 20:00 sati, a cijena ulaznice je 5 KM.