Košarka
5

Pred nama je NBA draft: 76ersi biraju Bena Simmonsa, Lakersi Brandona Ingrama

Piše: E. B.
Ben Simmons i Brandon Ingram (Foto: espn.com)
Ben Simmons i Brandon Ingram (Foto: espn.com)
U noći sa četvrtka na petak u 2 sata po našem vremenu bit će održan NBA draft, na kojem neće biti naših igrača.

Ovo će biti jedan od najslabijih draftova u posljednjih 20 godina, na kojem se izdvajaju dvojica igrača koji će i biti prva dva picka, dok ostali igrači nemaju neku svijetlu budućnost u NBA ligi.

Naravno, uvijek je moguće da neko "iskoči" tokom godina, ali po trenutnom stanju samo Ben Simmons (Louisiana State University) i Brandon Ingram (Duke) garantuju svojim ekipama All-Star igrača.

Prva bira Philadelphija i njihov izbor će biti Simmons (208 cm, 109 kg), koji će, ako ostane zdrav, postati rookie godine bez ikakve sumnje. Ne iz razloga što je igrač sa najvećim potencijalom, već što je već sada spreman za NBA ligu, prvenstveno fizički.

Ono na čemu će Australijanac koji igra na poziciji krila i krilnog centra morati raditi je šut koji je, blago rečeno, kriminalan za nivo koji je potreban u NBA ligi.

Drugi biraju Lakersi i oni će uzeti igrača sa najvećim potencijalom, Ingrama (206 cm, 88 kg). Mnogi već u njemu vide novog Kevina Duranta zbog slične građe, ali i zbog toga što je sa KD-om jedini igrač u historiji NCAA lige sa više od 80 trica, 100 ubačenih slobodnih i 45 blokada u jednoj sezoni.

Izuzetan je šuter, također je veoma dobar u odbrani zahvaljujući fizičkim predispozicijama, veoma je košarkaški inteligentan i, ono najvažnije, ima velike radne navike i glad za pobjedama.

Jedino zbog čega se od njega ne očekuje da zasija punim sjajem u NBA ligi prvih sezona su fizičke predispozicije, ali kada sazrije (još nema 19 godina) možda budemo pričali da je na draftu 2016. godine izabran Hall of Famer.

U konkurenciji za ostale igrače koji bi trebali biti izabrani u prvih deset su Kris Dunn (play, Providence), Jamal Murray (bek, Kentucky), Marquese Chriss (krilni centar, Washington), Buddy Hield (bek, Oklahoma), Dragan Bender (krilni centar, Maccabi), Jaylen Brown (krilo, California), Jakob Poeltl (centar, Utah), Deyonta Davis (centar, Michigan State), Domantas Sabonis (krilni centar, Gonzaga), Malik Beasley (bek, Florida State), Timothe Luwawu (bek, Mega Leks)...

Iza Philadelphije i LA Lakersa biraju Boston, Minnesota, New Orleans, Denver, Sacramento, Toronto, Milwaukee...