Košarka
20

Mulaomerović: Imam hrabrosti da pružim priliku mladim igračima

Piše: E. B.
Damir Mulaomerović
Damir Mulaomerović (Foto: Matej Ščavničar)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nalazi se na pripremama u Svetom Martinu na Muri.

U hrvatskom gradiću naši reprezentativci imaju vrhunske uslove za pripreme za kvalifikacije koje počinju krajem avgusta.

"U principu sam prezadovoljan radom igrača. Svi su profesionalci i daju maksimum na treninzima. Fizički ciklus priprema je iza nas, sada se više posvećujemo taktičkim uigravanjem. Moram pohvaliti ponašanje igrača, otkako smo se okupili nije se desio nijedan incident", kaže selektor BiH Damir Mulaomerović.

On je u ekipu uvrstio veliki broj mladih igrača.

"Ovi momci su budućnost Bosne i Hercegovine i na treninzima pokazuju da se na njih može najozbiljnije računati i bit će okosnica za jedan duži period. Imam hrabrosti da pružim priliku mladim igračima. Otkazivanje Alexa Renfroea je došlo u nezgodan trenutak jer nismo imali vremena naći zamjenu, ali definitivno možemo igrati i bez njega. Vjerujem u Gegića, Zahiragića i Gordića da mogu uspješno odgovoriti zadacima", dodao je.

Naša reprezentacija će svoje posljednje provjere pred duele sa Rusijom i Švedskom u borbi za Eurobasket 2017. godine imati u Skoplju na turniru od 16. do 20. avgusta, gdje će igrati protiv Belgije, Crne Gore i domaćina Makedonije. Nakon toga ekipa se vraća u Tuzlu 21. avgusta. Igrači će potom dobiti dva dana slobodno, a posljednji dio priprema će biti obavljen u Tuzli od 23. do 29. avgusta.

"Igramo protiv jedne od najboljih reprezentacija u kvalifikacijama, selekcije Rusije, ali ni Švedsku apsolutno ne smijemo potcijeniti. Vjerujem u ove momke i uz dobru atmosferu i rad vjerujem da ćemo se plasirati na Eurobasket", rekao je Mulaomerović.