Zvijezda Utah Jazza
5

Markkanen je jedan od najpoznatijih Finaca na svijetu, ali ovog ljeta mora u vojsku

E. B.
Lauri Markkanen (Foto: Instagram)
Lauri Markkanen (Foto: Instagram)
Najveća zvijezda Utah Jazza Lauri Markkanen je jedan od najpoznatijih Finaca na svijetu, ali i pored toga mora ovog ljeta služiti vojsku u svojoj domovini.

Prema finskom zakonu, svi zdravi muškarci moraju služiti vojni rok prije nego što napune 30 godina, a toga nisu pošteđeni ni vrhunski sportisti.

Markkanen je najbolji finski košarkaš i jedan od najboljih sportista te zemlje, a za nekoliko dana će početi služiti vojni rok. Najkraći propisani rok traje četiri mjeseca, ali Ministarstvo odbrane Finske može u specijalnim okolnostima može skratiti njegovo trajanje, što će Markkanen vjerovatno i dobiti.

"Svi mi moramo u vojsku, ali istovremeno nam to predstavlja i obavezu i ponos. Posebno smatram da mi kao slavne osobe moramo služiti vojsku i tako biti primjer ostalim građanima", rekao je Markkanen koji će u maju napuniti 26 godina.

Iza Markkanena je najbolja sezona u karijeri sa 25,6 poena i 8,6 skokova, no njegov klub po svemu sudeći neće ući u doigravanje, što znači da će početi služiti vojni rok 17. aprila u Helsinkiju.

Markkanenu će jedina privilegija biti dozvoljen odlazak u dvoranu i teretanu kako bi ostao u formi.