Košarka
0

Luke Walton je novi trener LA Lakersa

FENA
Luke Walton (Foto: EPA)
Luke Walton (Foto: EPA)
Luke Walton će od sljedeće sezone biti novi glavni trener Los Angeles Lakersa, potvrdio je glavni menadžer Lakersa Mitch Kupchak.

Walton je do prije tri godine još uvijek bio aktivan NBA igrač te s pozicije drugog pomoćnika u Golden Stateu u samo godinu dana došao do mjesta glavnog trenera ekipe u kojoj je proveo devet godina igračke karijere i osvojio dva naslova NBA prvaka (2009. i 2010.).

"Vrlo smo uzbuđeni što vraćamo Lukea u Los Angeles i vjerujemo da će ovdje započeti sjajnu trenersku karijeru. Radi se o jednom od najboljih mladih trenera i imamo sreću što će u budućnosti voditi našu ekipu", izjavio je u glavni menadžer Lakersa Mitch Kupchak.

Niz događaja utjecao je na ovakav strelovit uspon prosječnog NBA košarkaša, ali očigledno vrlo darovitog 36-godišnjeg trenera koji je ove sezone morao uskočiti u ulogu Stevea Kerra, kad je glavni čovjek struke u ekipi NBA prvaka, zbog produženog oporavka od operacije leđa, propustio prve 43 utakmice regularnog dijela. Pod Waltonovim vodstvom Golden State je ostvario startne 24 pobjede za novi NBA rekord (24-0), a kad se Kerr vratio na klupu dobio je u ruke ekipe koja je s učinkom 39-4 bila na vrhu ljestvice i na putu rušenja rekorda Chicago Bullsa (72-10), što se do tada činilo nedostižnim.

Walton je u tu poziciju došao tako što je Kerrov prvi pomoćnik Alvin Gentry iz šampionske ekipe Warriorsa preselio na mjesto glavnog trenera New Orleans Pelicansa. Njegov učinak s Golden Statea pretvorio ga je u najpoželjnijeg trenera među glavnim menadžerima klubova koji su bili u potrazi za promjenama u stručnom kadru. Iako ništa nije upućivalo na to da su i Los Angeles Lakersi u toj grupi, uprkos činjenici da su pod Byronom Scottom u posljednje dvije sezone ostvarili tek 38 pobjeda (38-126), vodstvo Lakersa odlučilo je, ipak, otpustiti Scotta i krenuti u lov na Waltona, dok je ovaj još uvijek na raspolaganju.

Naime, s Waltonom je o mogućem angažmanu razgovarao i njegov bivši trener, a sadašnji predsjednik New York Knicksa Phil Jackson. No, zov "njegovih" Lakersa ipak je bio jači te je odlučio postati 26. trener u klupskoj historiji, a 22. otkako se ekipa skrasila u Los Angelesu.

Walton će u ruke dobiti tim koji kreće u eru novog uzleta nakon odlaska Kobeja Bryanta u penziju. U ekipi ima nekolicinu vrlo darovitih mladih košarkaša, ali i veliki prostor u tzv. "salary capu" za angažovanje igrača u ljetnom prijelaznom roku u kojem se, kao vrlo izgledna, najavljuje mogućnost dolaska Kevina Duranta u zlatno-ljubičasti dres.