Košarka
0

Lakić-Brčaninović: Domaći igrač je samo onaj koji ima bh. pasoš

FENA
Mara Lakić Brčaninović (Foto: Anadolija)
Mara Lakić Brčaninović (Foto: Anadolija)
Nismo opterećeni osvajanjem titule prvakinja, mada u Ligi 6 želimo napraviti što bolji rezultat. Ukoliko se ukaže prilika, pokušat ćemo je iskoristiti i popeti se na sam vrh, kazala je Feni trenerica tuzlanskog Jedinstva Mara Lakić-Brčaninović uoči početka završnog dijela šampionata BiH za košarkašice.

Proslavljena košarkašica, a danas direktorica i šefica stručnog štaba tuzlanskog kluba, smatra da je Liga 10 bila kvalitetnija u odnosu na prethodnu godinu, a jedino iznenađenje je slab plasman Rudara iz Ugljevika koji se nije plasirao u Ligu za prvaka.

"Mislim da su Play Off Happy iz Sarajeva i RMU Banovići glavni favoriti za osvajanje naslova prvaka u takmičenju koje počinje 16. aprila. Mi i Željezničar, ali i Sloboda iz Novog Grada te banjalučki Orlovi, pokušat ćemo iznenaditi i favoritima pomrsiti račune", smatra Lakić-Brčaninović, čiji se klub u 1. kolu Lige 6 sastaje upravo sa Play Off Happyjem.

Kada je u pitanju suspenzija zeničkog Čelika, Mara Lakić-Brčaninović kaže da treba staviti tačku na taj slučaj.

"Čelik je sam izabrao koju ligu će igrati, a koju neće. Odbijanjem da igraju Ligu 10 sami sebi su presudili. Naravno da je šteta za košarku što neće braniti naslov prvakinja BiH. Sve je bilo do njih, sada snose posljedice svojih odluka", naglašava Lakić-Brčaninović.

Jedinstvo BH Telekom će u Ligi 6 igrati bez strankinja, oslanjajući se isključivo na domaće i igračice stasale u ovom klubu. U Jedinstvu BH Telecomu smatraju da preveliki "uvoz" igračica iz drugih država šteti domaćim klubovima i bh košarci.

"Ovakvim pravilima uništavamo našu djecu i košarku. Moje je mišljenje da treba smanjiti broj stranaca, kako u ženskoj, tako i u muškoj košarci. U narednom periodu treba razmišljati o prelaznim rokovima, ali uz ograničenje broja igrača koji se mogu registrovati. Veliki je problem što se košarkaši i košarkašice iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore registruju kao domaći igrači. Stranac je stranac, a treba riješiti da se domaćim igračem tretira samo onaj igrač koji ima bh. pasoš", zaključila je Mara Lakić-Brčaninović, trenerica Jedinstva BH Telekom.