Košarka
78

TOK UTAKMICE / Kvalifikacije za Eurobasket: Švedska - BiH 76:78

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u 4. kolu grupe C kvalifikacija za Eurobasket 2017. igrale protiv Švedske u dvorani Hovet u Štokholmu i slavila je sa 78:76. Tekstualni prijenos ovog meča mogli ste pratiti uživo na portalu Klix.ba.
  • kraj utakmice. BiH je savladala Švedsku rezultatom 78:76, ali nije izborila plasman na Eurobasket 2017. godine. Jusuf Nurkić je ubacio 21 poen, dok su na drugoj strani Borg i Massamba ubacili po 14 poena.

Četvrta četvrtina:

1' - Objavljeno je da je pao rekord dvorane Hovet - 7.120 gledalaca je večeras u njoj! Kikanović pogađa sa vrha reketa. Spires promašuje polaganje. Kikanović promašuje.

2' - Massamba lagano polaže. Gajić promašuje trojku, Halilović pravi nesportsku grešku. Hakanson promašuje oba slobodna. Pita pogađa od tablu.

3' - Halilović pogađa polaganje uz dodatno slobodno. Hakanson promašuje trojku. Zahiragić pogađa drugu uzastopnu trojku. Time-out zove Bosnić.

4' - Lindqvist promašuje trojku, istom mjerom uzvraća Nurkić. Borg polaže lagano, Mulaomerović zove time-out. Borg zbog simuliranja dobija tehničku grešku, Gordić siguran sa linije penala. Zahiragić promašuje trojku.

5' - Gordić krade loptu i asistira Haliloviću koji snažno zakucava. Massamba promašuje trojku. Halilović pogađa pod švedskim košem.

6' - Lindqvist promašuje trojku. Halilović pravi grešku u koracima. Lindqvist pogađa jedno od dva bacanja, ali gubimo loptu nanašoj polovini. Nurkić krade loptu i imat će slobodna bacanja. Promašuje oba, ali hvata skok u napadu. No, odmah smo izgubili loptu. Person lagano polaže.

7' - Milošević promašuje trojku. Person promašuje trojku, ali Lindqvist skače u napadu. Lagano polaganje za Spiresa.

8' - Gordić blokira Spires. Hakansonu krade loptu Zahiragić, ali promašuje polaganje, a njegov promašaj popravlja Milošević. Spires na drugoj strani lagano pogađa. Time-out zove Mulaomerović. Gordić gubi loptu i pravi nesportsku grešku nad Pitom. Pita promašuje prvo, ali pogađa drugo. Hakanson promašuje.

9' - Gordić preko ruke šutira trojku, ali promašuje. Nurkić blokira Spiresa!

10' - Zahiragić promašuje, ali Milošević skače u napadu. Zahiragić ponovo promašuje trojku. Slobodna bacanja za Hakansona na 18 sekundi do kraja. I Nemanja Gordić leži na parketu. Radi se o povredi ruke. Hakanson šutira 2/2 sa penala. Zahiragić je preuzeo odgovornost i faulirali su ga Šveđani. Promašio je prvo slobodno bacanje, a drugo je pogodio. Time-out za Švedsku. Slobodna bacanja za Persona. Pogađa jedno od dva, Nurkić skače, faul nad Gajićem 6,5 sekundi do kraja meča. Gajić siguran oba puta. Hakanson na liniji penala. Pogađa prvo, a namjerno promašuje drugo bacanje. Nurkić skače, ali su sudije dale loptu Švedskoj. Izgubili su loptu, BiH je pobijedila.

Treća četvrtina:

1' - Šveđani gube loptu, ali Kikanovć uzvraća istom mjerom. Borg ima priliku pogooditi tri puta sa linije slobodnih bacanja, što i čini. Milošević pogađa trojku.

2' - Odlična odbrana Miloševića, Gordić pogađa na drugoj strani. Slobodna bacanja za Spiresa. Pogađa oba. Halilović fauliran na zakucavanju. Pogađa jedno od dva bacanja.

3' - Gordić krade loptu, a potom preko ruke pogađa. Massamba promašuje, na drugoj strani Nurkić horogom za našu najveću prednost od +7. Time-out za Švedsku zove Bosnić.

4' - Person promašuje trojku, Gordić gubi loptu. Czerapowicz pogađa sa poludistance. Gordić promašuje trojku nakon odlične akcije naše reprezentacije. Na drugoj strani promašuje Czerapowicz. Halilović pogađa uz dodatno slobodno bacanje koje promašuje.

5' - Nurkić pogađa dva slobodna bacanja. Massamba promašuje trojku.

6' - Gordić promašuje za tri poena. Massamba sam na trojci i pogađa. Nurkić pravi faul u napadu, njegov treći.

7' - Nova bacanja za Nurkića, on pogađa oba. Lindqvist pogađa nevjerovatnu trojku od vrh table uz dodatno slobodno bacanje koje pogađa. Nurkić uzvraća sa 2+1 na drugoj strani.

8' - Pita pogađa trojku. Milošević na liniji slobodnih bacanja. Promašuje oba. Czerapowicz promašuje trojku. Milošević promašuje dugu dvojku, ali nastavlja se napad BiH. musa promašuje trojku.

9' - Czerapowicz promašuje polaganje pored Nurkića, Engstrom pogađa nakon skoka u napadu. Mulaomerović zove time-out. Nurkić gubi loptu, Massamba fauliran u kontri, imat će dva slobodna bacanja. Pogodio je oba za izjednačenje 56:56. Nurkić se izborio za dva slobodna bacanja. Pogodio je jedno od dva. Trenutno ima 9/10 sa linije penala.

10' - Massamba ponovo dovodi Švedsku u vodstvo. Musa, koji je još uvijek na 0 poena, promašuje oba bacanja. Kikanović skače u napadu. Musa novi promašaj. Halilović sjajno blokira Engstroma. Zahiragić pogađa trojku za +2 i kraj treće četvrtine.

Druga četvrtina:

1' - Buza promašuje trojku, a Gaddefors je na drugoj strani pogađa. Trojkom uzvraća Gordić.

2' - Massamba sa istekom napada pogađa trojku. Nurkić promašuje poluhorog. Nakon ukradene lopte naš centar pogađa sa poludistance.

3' - Massamba promašuje trojku, ali Šveđani skaču u napadu. Buza se povrijedio i ostao je ležati na parketu. Dobija veliku podršku sa tribina od naših navijača. Person je bio u prodoru, a u sudaru sa našim mladim igračem slomio mu je nogu. Nurkić promašuje pod košem, ali Milošević skače u napadu i iznudio je slobodna bacanja. Pogodio je samo prvo. Nurkić se izborio za loptu, ali je Milošević u nastavku napada promašio.

4' - Nurkić promašuje sa poludistance. Zahiragić pravi nesportsku grešku nad Massambom, Mulaomerović dobija tehničku grešku. Massamba promašuje oba bacanja, Pita promašuje slobodno za tehničku. Person pogađa uz dodatno slobodno koje i realizuje. Nurkić promašuje, Halilović popravlja i pogađa horogom.

5' - Kjellbom pogađa pod našim košem. Nurkić pogađa uz dodatno slobodno bacanje koje realizuje. Novi ofanzivni kok za Šveđane nakon promašaja, nakon čega Hakanson pogađa trojku.

6' - Musa promašuje trojku, Person pogađa na drugoj strani za najveću prednost Šveđana od +8. Mulaomerović zove drugi time-out. Nurkić pogađa sa poludistance.

7' - Halilović pogađa oba slobodna, Gajić dodaje trojku za -1. Bosnić zove time-out za Šveđane.

8' - Novi promašaj Šveđana za tri poena. Nurkić promašuje na jednoj, Hakanson na drugoj strani. Gordić pravi korake. Hakanson promašuje otvoren šut.

9' - Nova izgubljena lopta za BiH. Šveđani promašuju. Nurkić baca loptu u aut. U krugu od pet metara gdje je Nurkić bacio loptu nije bilo nijednog našeg igrača.

10' - Gordić pogađa slobodna bacanja za novo vodstvo BiH. Šveđani gube loptu, Czerapowicz je napravio korake. Na drugoj strani greška u koracima za Kikanovića. Time-out za Švedsku, koja će imati posljednji napad u prvom poluvremenu. Borg se prošetao do našeg obruča i pogodio. Gordić pogađa trojku za konačan rezultat poluvremena 35:37.

Prva četvrtina:

  • Za naš tim od prve minute počeli su Gajić, Halilović, Gordić, Milošević i Kikanović. Na drugoj strani u petorci su Hakanson, Borg, Czerapowicz, Lindqvist i Spires.

1' - Obje ekipe ne mogu postići koš u prvoj minuti susreta.

2' - Prvi poeni na utakmici. Gajić pogađa za 2:0.

3' - Halilović pogađa za 4:0. Halilović primašuje floaterom. Sjajna blokada Halilovića nad Borgom!

4' - Kikanović neometan sa vrha reketa promašuje. Gordić također neprecizan iz okreta, ali i Šveđani promašuju. Iz kontre Kikanović zakucava. Borg postiže prve poene za Švedsku.

5' - Gordić promašuje na polaganju, ali Halilović nakon ofanzivnog skoka pogađa. Na drugoj strani pogađa Lindqvist.

6' - Kikanović pogađa nakon kontre. Na drugoj strani uzvraća Spires. Gajić promašuje trojku, Borg iz kontre lagano polaže za 8:10. Time-out zove Mulaomerović.

7' - Nurkć promašuje polaganje, na drugoj strani Borg pogađa trojku za vodstvo Švedske. U narednom napadu faul pravi Gordić.

8' - Šveđani dva puta promašuju, ali hvataju dva skoka u napadu. Nurkić na liniji slobodnih bacanja, oba pogađa.

9' - Massamba pogađa oba slobodna bacanja. Musa promašuje polaganje, ali Šveđani gube loptu u napadu. Faul u napadu pravi Musa.

10' - Trojku za Švedsku pogađa Gaddefors, na drugoj strani pogađa Nurkić. Kraj prve četvrtine.

Utakmica je počela. Sretno Zmajevi!

19:59 - Naša reprezentacija nije izgubila sve šanse za plasman na Eurobasket 2017. godine. Za to nam je potrebna pobjeda večeras, te da se poklopi još pet rezultata u drugim grupama. Više o tome možete pročitati ovdje.

19:57 - Himne su završene. Naša reprezentacija ima podršku od nekoliko stotina navijača u Štokholmu.

19:54 - U toku je intoniranje himni.

19:52 - U našoj grupi vodeća je Rusija sa omjerom 3-0, koja je kao prva već obezbijedila plasman na Eurobasket pobjedom u prošlom kolu nad BiH. Do kraja kvalifikacija odigrat će se još samo jedan meč. Rusija će dočekati Švedsku 17. septembra u 14:00 sati.

19:51 - Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pretrpjela je težak poraz na gostovanju protiv Rusije (83:54) u 1. kolu grupe C kvalifikacija za Eurobasket 2017, dok je u 2. kolu savladala Švedsku (74:71) u Sarajevu. U 3. kolu Zmajevi su poraženi od Rusije u tuzlanskom Mejdanu rezultatom 78:67. Susret Švedske i Rusije završen je pobjedom gostiju 85:73.

19:48 - Za Švedsku igraju: Jonathan Person, Tobias Borg, Joakim Kjellbom, Dino Pita, Anton Gaddefors, Thomas Massamba, Martin Pahlmblad, Ludvig Hakanson, Christopher Czerapowicz, Alexander Lindqvist, Nicholas Spires, Carl Engstrom.

19:47 - U meču protiv Švedske u rosteru našeg tima su Jusuf Nurkić, Adi Zahiragić, Nedim Buza, Adin Vrabac, Milan Milošević, Nemanja Gordić, Džanan Musa, Emir Sulejmanović, Nikola Gajić, Amar Gegić, Miralem Halilović i kapiten Elmedin Kikanović.

19:45 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobrodošli na tekstualni prijenos utakmice 4. kola kvalifikacija za Eurobasket 2017. u kojem reprezentacija Bosne i Hercegovine gostuje Švedskoj. Utakmica se igra u dvorani Hovet u Štokholmu s početkom u 20 sati uz direktan prijenos na BHRT-u.