Košarka
133

Košarkaški kadeti BiH pred utakmice sa Egiptom i Turskom: Nismo u punoj formi, ali imamo šta pokazati

Piše: E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u Kaknju održala konferenciju za novinare pred prijateljske utakmice protiv Egipta i Turske koje će biti odigrane u utorak i četvrtak u Sportskoj dvorani Kakanj.

Na današnjoj konferenciji za novinare selektor Josip Pandža je kazao kako su u Kaknju ispunjeni svi njihovi zahtjevi vezani za pripreme te da sve ide planiranim tokom.

"Naš zdravstveni bilten se popravlja i to je dobra stvar. Jutros na treningu smo prvi put imali kompletiran trening, iako neki igrači nisu u dobrom fizičkom stanju, na nama je da ih dignemo i vratimo na teren. Mi smo krenuli u pripreme skoro 40 dana pred Svjetsko prvenstvo jer smo imali dogovorene utakmice i to nismo htjeli propustiti jer su oni učesnici Svjetskog prvenstva. Zbog naše neuigranosti neće biti prikazano naše pravo stanje na ovim utakmicama, ali vidjet ćemo šta smo uradili proteklih osam ili devet dana", izjavio je Pandža te dodao da očekuje dobre utakmice.

Kapiten kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine Džanan Musa je kazao kako prave tim jer su se vratili svi koji su povrijeđeni, ali da će sutra pokazati sve što je u njihovoj moći.

"Ovo neće biti prava slika nas, ali trudit ćemo se da predstavimo sebe i ono što najbolje znamo u ovoj utakmici. Svi koji su u mogućnosti mogu doći da vide kakvo je trenutno stanje naše pripremljenosti", kazao je Musa.

Bh. reprezentativac Sani Čampara je u svojoj izjavi novinarima kazao kako ih čekaju dvije jake utakmice te da ukoliko nastave istim tempom da će do Svjetskog prvenstva biti prava ekipa koja će se pokazati u pravom svjetlu.

Na pitanje novinara da li su analizirali protivnike Egipat i Tursku Pandža je kazao kako se na taj način ne pripremaju za prijateljske utakmice, jer ima dosta stvari koje trebaju uraditi u timu, što je prioritet.

"Zanimljiv nam je stil igre Egipta, srest ćemo se s njima u prvenstvu i iz tog ugla gledanja dobro će nam doći. Turska je bila favorit, u ranoj fazi je ekstra jak protivnik, a nadam se da ćemo se i na turniru u Travniku susresti s njima", dodao je Pandža.

I bh. reprezentativac Lazar Mutić je dodao da pripreme teku od treninga do treninga te im je veoma važno popraviti loše segmente igre.

Nakon utakmica protiv Egipta i Turske naša košarkaška kadetska reprezentacija će nastupati na međunarodnom turniru u Travniku, a potom će dva dana ostati na Vlašiću. Slijede odlazak na Ilidžu i utakmice protiv Španije u Skenderiji i Vitezu.

"Utakmice protiv Španije će biti generalna proba da vidimo šta smo uradili. Imamo jake protivnike i dovoljno dana da poredamo stvari, nadam se da ćemo napredovati iz dana u dan i da ćemo doći do faze u kojoj ćemo biti sposobni da pobjeđujemo", dodao je Pandža.

Što se tiče analize protivnika sa kojima će se naša selekcija susresti na Svjetskom prvenstvu, Pandža je kazao kako su počeli analizirati Dominikansku Republiku, da dosta informacija imaju o Francuskoj, ali da će u narednom periodu prikupiti informacije i o drugim protivnicima.

Prijateljske utakmice protiv Egipta i Turske bit će odigrane u sklopu priprema naših košarkaških kadeta za Svjetsko prvenstvo u Španiji koje će biti održano od 23. juna do 3. jula. Utakmica protiv Egipta na rasporedu je sutra od 19 sati, dok će utakmica sa Turskom biti odigrana 26. maja od 18 sati.