Košarka
0

Košarkašice iz regije i na 7. memorijalnom turniru "Amna Fazlić"

Piše: E. M.
Sa današnje konferencije za novinare (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Sa današnje konferencije za novinare (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Narednog vikenda u Gradskoj areni u Zenici će biti održan 7. memorijalni turnir "Amna Fazlić" u sjećanje na tragično preminulu košarkašicu košarkaškog kluba Čelik i bosanskohercegovačku reprezentativku.

Kvalifikacione utakmice Memorijalnog turnira "Amna Fazlić" bit će odigrane prvog dana turnira u subotu, kada će igrati Crvena Zvezda protiv Medvešćaka te Čelik protiv Ragusa. Drugi dan turnira rezervisan je za Festival dječije košarke sa mlađim kategorijama i utakmicama završnice.

Sejo Fazlić, otac tragično preminule Amne Fazlić je kazao kako porodici nije lako, ali se bore da stojički izdrže teške periode u životu.

"Amna je bila osoba koja je svojim osmijehom mamila i spajala ljude te stvarala dobre odnose u školi, svlačionici pa i u naselju gdje je živjela. Amna je voljela košarku, a krevet u kojem je spavala i jastuk, kao i školski pribor, sve je moralo biti u obliku košarkaške lopte. To je zahtijevalo dosta odricanja tako da je i nas kao porodicu uključila u organizaciju kako bi se to postiglo", kazao je Amnin otac Sejo.

Amna je bila jedna od najboljih košarkašica Čelika, a bila je i reprezentativka Bosne i Hercegovine. Uz pomoć prijatelja i dobrih ljudi i ove godine će biti organizovan memorijalni turnir u znak sjećanja na Amnu Fazlić.

"Danas vjerujem da nam je Amna ostavila snagu da hodamo uzdignute glave i nadam se da ćemo dočekati još turnira i na spomen Amne biti još dugo zajedno", dodao je Amnin otac.

Njena saigračica i biviša košarkašica Čelika Amra Mehmedić je izjavila kako vrijeme prolazi, ali da svaka godina sa sobom nosi i sjećanja.

"Potrudili smo se da ove godine organizujemo međunarodni turnir koji prelazi u festival dječije košarke i za razliku od drugih turnira, imat ćemo učešće pionirki iz Busovače, Fojnice, Sarajeva i Zenice. Održali smo kontinuitet i bit će još ovih turnira u narednom periodu", istakla je Mehmedić.

Pomoćni trener KŽK Čelik Eldar Durmić je kazao kako će im turnir pomoći da usavrše formu te da je ovo ono najmanje što mogu uraditi za Amnu Fazlić. Košarkašica Čelika Aldija Iriškić je poručila kako je ekipa podmlađena te da je ovo prilika da se uigraju i usmjere ka pravom životnom i sportskom putu.