Ubjedljiva pobjeda
47

Košarkaši Latvije deklasirali Litvaniju i osvojili 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu

K. H.
Meč za 5. mjesto na SP-u: Latvija - Litvanija (Foto: FIBA)
Košarkaši Latvije osvojili su 5. mjesto na Svjetskom prvenstvu nakon što su deklasirali Litvaniju rezultatom 98:63.

Latvija je odigrala odlično prvenstvo i zaista se pokazala kao vrlo respektabilna reprezetnacija, a činjenica da su osvojili peto mjesto najbolji je pokazatelj koliko su se dobro nosili s najjačim reprezentacijama svijeta.

Svoj put prema finalu završili su u četvrtfinalu, gdje ih je u dramatičnom meču pobijedila Njemačka rezultatom 81:79, da bi u polufinalu razigravanja od 5. do 8. mjesta bili bolji od Italije rezultatom 87:82.

U današnjem meču, odlično su otvorili utakmicu i već nakon prvih 10 minuta imali vodstvo od 28:20, da bi do poluvremena dodatno povećali svoju prednost i na pauzu otišli s vodstvom od 11 poena. Rezultat je glasio 49:38.

Da će Latvija doći do pobjede bilo je jasno već nakon treće četvrtine, koju su riješili u svoju korist rezultatom 28:9, a do kraja meča samo su mirno priveli susret kraju i došli do ubjedljive i zaslužene pobjede.

Latviju je do pobjede nosio Kurucs, koji je ubacio 20 poena, a pratio ga je Šmits sa 17 ubačenih poena. U poraženom timu se istakao Jokubaitis s ubačenih 16 poena.

U meču za treće mjesto, koji je sutra prvi na rasporedu, sastaju se Kanada i SAD, dok će u finalu za titulu prvaka svijeta igrati Srbija i Njemačka.