{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KK Sloboda je poslije 65 godina ponosa i slave ugašena

S
29.9.2011. u 20:00
9
38
KK Sloboda je poslije 65 godina ponosa i slave ugašena
9
KK Sloboda je poslije 65 godina ponosa i slave ugašena
Hoće li Mejdan ikada više biti pun?
Sinoćnja sjednica Skupštine KK "Sloboda" iz Tuzle glavna je tema današnjih gradskih razgovora. Skupštinsko zasjedanje u tuzlanskoj čaršiji zasjenilo je mnoge druge događaje, prvenstveno zbog činjenice da je KK "Sloboda" punih 65. godina bio simbol i ponos grada.
Uzaludne mjere

I dok jedni govore kako je klub u mirovanju, drugi da je u kliničkoj smrti ili ugašen, činjenica koja se ne može zanemariti je da "Sloboda" neće započeti takmičenje u elitnom košarkaškom rangu naše zemlje.

Opora istina zaledila je krv u žilama iskrenim simpatizerima crveno - crnih boja, koji je ne mogu prihvatiti, jer je klub samo deset godina ranije bio peti u Jadranskoj ligi. Deset godina kasnije, tuzlanski ljubitelji košarke, ne samo da neće gledati utakmice sa Cibonom, Union Olimpijom, Partizanom… nego neće moći uživati ni u okršaju sa ljutim rivalom sarajevskom Bosnom.

Početkom ljeta stidljivo je obznanjena ideja o mogućnosti gašenja KK "Sloboda". Plan je javno predočen 6. septembra na sjednici Skupštine, a sproveden u djelo 28. septembra. U razdoblju od 22 dana skupštinska komisija u sastavu: Vedran Lakić, Boris Nikolić, Adnan Hodžić i Emir Imamović, trebala je sastaviti prijedlog mjera s ciljem prevazilaženja teškog stanja u nekada respektabilnom kolektivu.

Sročene mjere u srijedu uvečer pročitao je Vedran Lakić, inače direktor preduzeća Saobraćaj i komunikacije:

Do boljih vremena

"Posao koji smo uradili nije bio zahvalan, a ni lagan. Utvrdili smo da je dug kluba oko četiri miliona KM, s tim da u ovu sumu nisu uračunate kamate. Ustanovili smo kako je račun kluba, nezvanično, blokiran od 1999. godine. Ovome moramo dodati da su međuljudski odnosi unutar kluba katastrofalni, a po meni i sramotni. Dalje, Upravni odbor kluba radio je na netransparentan način, a klub nije izmirivao svoje obaveze prema dobavljačima. Na koncu KK 'Sloboda' pod ugovorom ima samo dva igrača, a pošto ne postoji ni najmanja mogućnost saniranja duga, smatramo kako je najrealnija opcija da klub bude u mirovanju do boljih vremena", pojasnio je Lakić.

Takav prijedlog skupštine komisije usvojen je jednoglasno, kako je konstatirao voditelj Skupštine Damir Ćilimković, iako su suzdržani bili delegati Azur Korlatović i Nedim Avdić.

Novi klub

Sloboda je, dakle, u mirovanju, a kontinuitet košarke u Tuzli bit će sačuvan kroz rad OKK "Sloboda", kluba koji je osnovan prije dvije godine i u kojem je direktor Žarko Vujović, osoba koja je donedavno bila u direktorskoj fotelji KK "Sloboda".

Zbog te činjenice, skupštinske delegate, ali i širu javnost zanimala je činjenica hoće li u OKK "Sloboda" ostati ista rukovodeća postava ili će doći do kadrovskih promjena. Rečeno je kako će se rukovodstvo iz temelja promijeniti, ali o tome će odlučivati Skupština OKK "Sloboda", a ne sada već raspuštena Skupština KK "Sloboda".

"Jutros su me zvali sa radija i pitali da li ću navijati za OKK 'Slobodu'. Rekao sam da hoću, ali pod uslovom da u tom klubu rade potpuno novi ljudi", kazao je dugogodišnji navijač i vođa "Fukara" Sulejman Dorić Suljo.

Zdrav kolektiv

OKK "Sloboda", koja će igrati u A2 ligi imat će punu podršku Općine Tuzla, a Sportsko društvo "Sloboda" prema najavama predsjednika Bahrije Tanovića, primit će je u svoje članstvo. Za dvije ili tri godine OKK "Sloboda", planirano je, trebala bi izboriti plasman u elitni razred, s tim da će se klub orjentisati na domaće igrače.

"Košarka u Tuzli se neće ugasiti. Imamo zdrav kolektiv, koji na računu već ima 50.000 KM i koji nikome nije dužan. Taj klub će nastaviti kontinuitet rada i djelovanja", stav je dugogodišnjeg člana uprave Predraga Paje Jovanovića.

Istog je razmišljanja i predsjednik RKS "Tuzla" Jadran Lasetović, ali i mnogih drugi koji zaključuju kako KK "Sloboda" nije mogla dalje egzistirati uz ogromna dugovanja i netransparentan rad.

Međutim, sa odlukom o mirovanju KK "Slobode" ne mire se vjerni navijači, a ni bivši košarkaši i simpatizeri kluba, koji su nedavno uputili otvoreno pismo u kojem traže da se spasi klub koji je nekada bio ponos grada.

"Klub koji je odgojio Mirzu Delibašića, Dr. Bracu Markovića, Gradu Krajtmajera, Muharema Abdurahmanovića, Bratislava Mitrovića, Damira Mršića, Damira Mulaomerovića, kao i brojne druge kvalitetne košarkaše, privrednike i pozitivne ličnosti našeg grada ne bi trebao da se ugasi", navodi se u njihovom apelu.

Apel nije uvažen, a KK "Sloboda" je htio to neko priznati ili ne - ugašena. Klub koji nema ekipu, upravu i administraciju jednostavno više ne postoji. Poslije 65 godina.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni izborom selektora nogometne reprezentacije BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: