Košarka
573

Kako su košarkaški Kaknja postali viceprvaci BiH: Želja za uspjehom, fair play i Josip Pandža

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Košarkaši Igokee večeras su u sportskoj dvorani u Kaknju osvojili titulu prvaka Bosne i Hercegovine i to četvrti put u nizu, a senzaciju u prvenstvu, ali i u Ligi za prvaka BiH napravili su košarkaši Kaknja koji su se kao feniks iz pepela digli i ostvarili zavidan rezultat.

Košarkaši Kaknja se nisu proslavili u početku prvenstva, ali su uspjeli nakon niza loših rezultata uz stručnost najuspješnijeg ujedno i najmlađeg selektora BiH Josipa Pandže koji je i trener KK Kakanj, napraviti senzaciju pa se boriti za titulu prvaka Bosne i Hercegovine izbacivši i one najjače i najplaćenije. U finalnoj seriji uspjeli su slaviti u jednom meču protiv Igokee na domaćem terenu uz publiku koja je primjer sigurno cijeloj Bosni i Hercegovini.

Trener Igokee Dragan Bajić je večeras nakon utakmice čestitao svome timu na tituli dodavši da su dobro igrali i u Ligi 6 i Ligi za prvaka Bosne i Hercegovine, ali da je u večerašnjoj utakmici presudila koncentracija.

"Nerve su dosta radile, bilo je dosta grešaka i šuteva koje smo mašili, ali mislim da smo imali više koncentracije u momentima kada se lomila utakmica i da smo na kraju zasluženo slavili. Čestitao bih ekipi Kaknja na jednoj jako dobroj sezoni. Malo se podcjenjivački ušlo u odnosu nas na ostale klubove, ali ne može neko zaboraviti rad Kaknja i Trebinja. Znamo svi da Spars ima bolji tim od Kaknja, pa je Kakanj bio prvi u Ligi 12, tako da je jedna pobjeda Kaknja u finalnoj seriji i potvrdila njihov kvalitet. Mi smo nagrađeni ovom titulom i trebamo je proslaviti na najbolji način. Moram da pohvalim i publiku jer se rijetko gdje ova atmosfera i publika može doživjeti. Umjesto da ovako bude svugdje, mi se bavimo pitanjima kako se neko zove, odakle je i gdje živi", kazao je Bajić.

On je dodao da u Ligi 6 nisu imali problema sa Kaknjom, ali da je bilo dosta egala u utakmicama gdje se igralo koš za koš.

"Vidjeli ste da smo prošlu utakmicu izgubili, tako da je najbitnija koncentracija", dodao je Bajić.

Poznato je da je Kakanj jedna od najmanje plaćenijih ekipa u prvenstvu, ali slična situacija je i u Igokei koja nikada prije do sada nije imala jeftiniji i slabiji tim.

"Imali smo jače utakmice i iskustvo u ABA ligi, ali Igokea nikada nije bila slabija i jeftinija. Nekada smo imali četiri ili pet Amerikanaca, ali mislim da smo dobro igrali, da smo u prosjeku primali ispod 60 poena i mislim da je to za svaku pohvalu", zaključio je Bajić.

Pandža je nakon utakmice kazao kako su pružili dobar otpor Igokei, ali da su šansu trebali tražiti u prvom vremenu uz veće samopouzdanje, odlučnost i želju za pobjedom.

"Bili smo blizu, u 38. minuti smo bili na 54:57, fizički smo ih pokrili, ali mislim da smo svoju šansu trebali tražiti u prvom poluvremenu gdje smo odbrambeno stajali dosta dobro, ali malo smo bili nesretni. Nismo vjerovali, nismo imali samopouzdanja i na poluvrijeme nismo otišli sa prednošću što mislim da je u igri bilo zasluženo. U ovoj seriji Igokea je zasluženo prvak države, ali mene zaista veseli naš otpor jer su se oni morali potruditi da nas prođu i veseli me publika koja je bila fenomenalna. Ljudski i sa velikom podrškom čestitali su Igokei svojim aplauzima", izjavio je Pandža.

Košarkaši Kaknja ovu sezonu zaokružili su velikim uspjehom i radom koji se na kraju i isplatio titulom viceprvaka Bosne i Hercegovine. Pandža je kazao da su njegovi košarkaši heroji ove sezone.

"Ovo je nevjerovatna sezona, da mi je neko ponudio na početku 5. mjesto uzeo bih bez razmišljanja. Nismo dobro izgledali na startu, ali rasli smo pojedinačno do toga da dobijemo Igokeu, a jednom držimo u mrtvom egalu skoro do kraja. Čestitam svojim momcima koji su heroji ove sezone", zaključio je Pandža.

Nakon utakmice i dodjele pehara i medalja prepuna dvorana Kaknja aplaudirala je košarkašima Igokee koji su uzvratili sa velikom zahvalnošću. Za razliku od drugih terena na području BiH, večerašnje fair play navijanje navijača Kakanja treba biti primjer i drugim navijačkim skupinama u BiH.