Tragedija u tri čina
6

Kako je NBA liga konačno odlučila prekinuti sezonu

DP
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Otkazivanje mečeva u najjačoj košarkaškoj ligi na svijetu zbog koronavirusa događalo se u nekoliko etapa

NBA liga je pokazala ozbiljnost i za samo 90 minuta obustavila sve aktivnosti koje se organiziraju pod okriljem NBA-a.

Prva faza - prepoznavanje problema

NBA liga je shvatila o kakvoj se opasnosti radi, ali nije donosila ishitrene odluke. Novinari ESPN-a Adrian Wojnarowski i Zach Lowe objavili su 2. marta da je menadžment natjecanja poslao određene preporuke igračima. Umjesto otvorenom šakom, pozdrav s navijačima trebalo bi izvoditi pesnicom. Također, igračima je preporučeno izbjegavanje davanja autograma.

Manje od sedam dana prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pandemiju virusa COVID-19, mnogi sudionici takmičenja nisu ozbiljno shvatali preporuke menadžmenta. U dvorani Golden State Warriorsa 7. marta stajalo je upozorenje navijačima u kojem je pisalo da bi prisustvo u dvorani povećalo opasnost od koronavirusa.

"Ulaskom u arenu dobrovoljno preuzimate rizik i saglasni ste da GSW Arena LLC, NBA liga, zaposlena i odgovorna lica nisu odgovorni za nastalu bolest ili povredu", pisalo je na oglasu.

Istog dana oglasio se LeBron James i rekao da ne želi sudjelovati u mečevima pred praznim tribinama.

"Utakmice se igraju zbog navijača. Ne želim igrati bez njihove podrške. Zbog toga treniramo. Ako dođem u dvoranu bez navijača, sigurno neću igrati. Mogu raditi što god žele", rekao je košarkaš LA Lakersa.

Tri dana kasnije James je promijenio mišljenje.

"Ako preventivne mjere doprinose sigurnosti igrača, franšiza i lige, onda ih svi moramo poštovati", rekao je James.

Druga faza - Postupne umjesto drastičnih promjena

Novinar ESPN-a Adrian Wojnarowski 9. marta je izvijestio javnost da liga ozbiljno razmatra zabranu prisustva navijačima na NBA mečevima, ograničavajući broj posjetitelja samo na nužno osoblje. Odluka ipak nije donesena.

NBA je potom učinila prvi korak prema sprečavanju širenja epidemije kada je zabranila ulazak u svlačionice svim ljudima koji nisu direktno uključeni u rad tima, a među njima i predstavnicima medija. Primjer NBA-a slijedile su NHL i MLB.

Menadžment NBA-a i vlasnici klubova razmatrali su različita rješenja, kako bi se takmičenje nastavilo. Predložena je privremena selidba klubova u regije SAD-a s manje zaraženih, a utakmice bi se odigrale sa zamjenom domaćinstva i na neutralnom terenu. Ta ideja je brzo odbačena.

U jutarnjim satima 11. marta, manje od 24 sata prije nego što je otkriveno da je Gobert zaražen, prekid takmičenja je i dalje smatran drastičnom mjerom.

"Pojedini klubovi u NBA-u oklijevali su prvi zatvoriti svoje dvorane za navijače", navodi Wojnarowski.

Tokom dana se oglasio gradonačelnik San Francisca. Zabranio je okupljanja na kojima ima više od 1.000 ljudi. Tako je Golden State primoran igrati meč protiv Netsa bez publike.

Ministarstvo za javno zdravlje Washingtona preporučilo je dužnosnicima grada uvesti mjere opreza koje su proglašene u San Franciscu. Ipak, Monumental Sports grupa u čijem su vlasništvu Wizardsi i NHL ekipa Capitalsi, objavila je da će klubovi nastaviti s organizacijom utakmica u prisustvu publike.

"Mečevi će se odvijati prema rasporedu NBA i NHL i biti otvoreni za navijače", stoji u saopćenju organizacije.

Orlando Magic je trebao biti domaćin dva susreta NBA lige, a organizatori su uveli rigorozne mjere kako bi se spriječilo širenje koronavirusa. Ipak, nisu željeli zatvoriti dvoranu.

"Zdravlje i sigurnost naših navijača i igrača su prioritet. U kontaktu smo s lokalnim zdravstvenim službenicima i dužnosnicima NBA-a. Pažljivo pratimo situaciju. Pozivamo javnost slijediti preporuke zdravstvenih organizacija u sprečavanju širenja virusa", piše u saopćenju Magica.

Vlasnici klubova su istog popodneva pozvani na sastanak upravnog odbora NBA lige. Nekoliko minuta poslije otkazivanja meča Utah-Oklahoma, odlučeno je da se liga nastavi bez prisustva navijača.

Odluka nije prihvaćena jednoglasno. Jedna ekipa željela je da se odluka ne donosi bez mišljenja službenika vlasti - New York Knicksi. Ipak, i oni su promijenili mišljenje samo pola sata kasnije.

Treća faza - Igrač je pozitivan na COVID-19, sve polemike su prestale

Dva dana prije nego što je utvrđeno da je pozitivan na COVID-19, Gobert je odlučio učiniti ono što bi se u normalnim okolnostima shvatilo kao šala.

Kobne večeri je igrao 31 minutu u porazu Utaha na domaćem parketu protiv Raptorsa. Potom je objavljeno da će propustiti meč s Oklahomom zbog bolesti. Malo ko je vjerovao da će njegova šala na konferenciji za medije izazvati opasnost i pažnju planete.

Dok su se igrači Utaha i Oklahome pripremali izaći na teren, potpredsjednik Thundera Donnie Strack je došao na teren i službenicima prenio važnu poruku. Suci su pokazali put igračima prema svlačionicama, a meč je otkazan zbog opasnosti od koronavirusa.

Oko 21:30 sati po lokalnom vremenu, liga je objavila da je košarkaš Utah Jazza preliminarno pozitivan na COVID-19. Zbog toga je takmičenje otkazano do daljnjeg. Igrači su se našli u karantinu, čekajući testiranje.

Loše vijesti su brzo stigle do ostalih NBA dvorana, ali su utakmice ipak završene prema predviđenom rasporedu. Meč Kingsa i Pelicansa je otkazan, jer su igrači iz New Orleansa odbili igrati. Saznali su da utakmicu sudi čovjek koji je nekoliko dana ranije dijelio pravdu na meču Utaha i Toronta, u kojem je igrao Gobert. Susret je otkazan, a sezona suspendovana.

Igrači Utaha, članovi kluba i novinari koji prate ekipu ostali su u dvorani satima, kako bi se testirali. Iste večeri su smješteni u hotel i ne zna se kada će se vratiti u Salt Lake City.

Šta se trenutno događa u NBA?

Gobert je pozitivan na COVID-19, a zaražen je i njegov saigrač Donovan Mitchell. Postoji vjerovatnost da su i drugi košarkaši NBA klubova nositelji virusa. Podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti ukazuju da se virus može prenijeti i s udaljenosti od šest metara. Ne samo da je COVID-19 ugrozio sportaše, već su u opasnosti treneri, saradnici, tehničko osoblje i navijači.

Vrijeme u kojem se manifestiraju simptomi koronavirusa još uvijek nije potpuno utvrđeno. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuje karantin od 14 dana, jer je to najduže razdoblje inkubacije virusa sličnih koroni.

Prema tome, Gobert je vjerovatno proširio zarazu na druge igrače ili se zarazio od osobe koja nema simptome. Liga je naložila košarkašima Cavaliersa, Knicksa, Celticsa, Pistonsa i Raptorsa ostati u karantinu. Ove ekipe su igrale protiv Utaha tokom proteklih 10 dana.

NBA je priopćila da će pauzu nastalu zbog otkazivanja utakmica koristiti za nalaženje rješenja i planiranje budućih koraka. Odgađanje mečeva donosi troškove klubovima i ligi, prije svega gubitak prihoda arenama, piše SB Nation.

Odluka lige o prekidu takmičenja je sasvim očekivana, ali je ona mogla uslijediti nekoliko dana ranije. Ne bi se dogodilo da jedan košarkaš neodgovornim postupkom postane potencijalni prenositelj zaraze i manji broj igrača bi bio izložen opasnosti.