Košarka
87

Jedini u NBA ligi: Onuaku izvodi slobodna bacanja poput legendarnog Barryja

Piše: E. B.
Mnogi centri imaju probleme sa izvođenjima slobodnih bacanja. Trenutno su u NBA ligi najgori izvođači Drummond, Jordan i Howard koji imaju ispod 50 posto uspješnosti sa linije 4,57 metara. Mladi centar Houstona Chinanu Onuaku ne želi biti u tom društvu te zbog toga šutira slobodna bacanja na veoma neobičan način.

Devetnaestogodišnji centar kojeg su Rocketsi izabrali ove godine 37. pickom, na pripremnoj utakmici protiv New Orleansa (116:104) u Pekingu demonstrirao je "underhand" izvođenje slobodnih bacanja.

"Underhand" se od uobičajenog izvođenja slobodnih bacanja razlikuje u tome što se on šutira s obje ruke odozdo.

Iako se mnogi srame i pokušati šutirati tako, jedan od najboljih krilnih igrača svih vremena Rick Barry je šutirao tako i imao prosjek od nevjerovatnih 90 posto kroz karijeru, a najbolje je izvodio slobodna bacanja u sezoni 1978/1979. kada ih je ubacivao 94,7 posto.

Rick Barry je u karijeri šutirao 90% sa linije slobodnih bacanja na ovaj način
Rick Barry je u karijeri šutirao 90% sa linije slobodnih bacanja na ovaj način

Jedan od rijetkih koji su pokušali na ovaj način popraviti užasne postotke slobodnih bacanja je Wilt Chamberlain, no nije bio uspješan, te se vratio svom standardnom "bacanju cigli".

Barry je želio naučiti Shaquillea O'Neala tehnici "underhanda", no prepotentni Shaq mu je uzvratio da "Barry nema šta njemu pričati o slobodnim bacanjima" i da bi "radije fulao svako slobodno bacanje nego da šutira odozdo".

Onuaku je tokom srednje škole šutirao mizernih 47 posto, da bi po dolasku na koledž Louisville počeo šutirati "underhand" te mu je postotak skočio na 59,3 posto, što je značajan napredak.

Vidjet ćemo da li će Onuaku promijeniti način šutiranja penala u NBA ligi, barem za mlade igrače koji su izuzetno loši sa linije slobodnih bacanja.