Košarka
59

Jasmin Hercegovac: Prestat ću igrati basket 3x3 kada osvojim medalju na Olimpijskim igrama

Razgovarao: Elvis Bunić
(Foto: FIBA)
Jedan od najboljih basket igrača svijeta, Bosanac Jasmin Hercegovac, proteklog vikenda se okitio titulom najkorisnijeg igrača završnog FIBA 3x3 World Toura. U razgovoru za Klix.ba igrač Ljubljane i zvanično 5. najbolji basket igrač svijeta pričao je o njegovom životnom i košarkaškom putu, planovima za nastavak karijere...

Hercegovac je rođen 3. jula 1977. godine u Rogatici, a na početku razgovora je ispričao kako ga je put odveo u Sloveniju.

"Rođen sam u Rogatici, ali sam odrastao u Banjoj Luci. Često sam dolazio u Sarajevo s obzirom da mi je tamo živjela mamina familija. Kada je izbio rat u BiH u ljeto 1992. godine sa porodicom sam odselio najprije u Poreč, a potom smo 1994. godine preselili u Koper", kaže Hercegovac, koji je odmah počeo igrati košarku.

Dvije ljubavi - košarka i građevinarstvo

"Odmah sam sa 17 godina igrao Prvu ligu Slovenije i dobio sam državljanstvo Slovenije. Do 27. godine sam igrao za Koper, Goricu, Postojnu, Škofju Loku i Grosuplje, a onda sam prekinuo profesionalnu karijeru kako bih se posvetio svojoj drugoj ljubavi, građevinarstvu. Početkom 2000-ih godina posao građevinskog inžinjera je bio veoma dobro plaćen i odlučio sam to raditi, a kasnije sam uporedo i igrao u Drugoj ligi Slovenije za nekoliko klubova s obzirom da nisam mogao uklopiti posao i profesionalnu košarku".

A onda je, sasvim slučajno počeo igrati basket.

"Basket sam počeo igrati 2010. godine. Aleš Kunc i ja smo imali istog menadžera i on nas je pitao da li bismo igrali tog ljeta za njegovu ekipu 3x3 u slovenskom prvenstvu. Učinilo nam se da je to bila dobra ideja i prihvatili smo. Očito, nismo pogriješili", kaže Hercegovac.

I nisu. Ljubljana je u Abu Dhabiju, gdje su se okupile najbolje svjetske ekipe u ovom sve popularnijem sportu, došla do druge titule nakon 2013. godine.

Hercegovac i nekadašnji slovenski košarkaški reprezentativac Kunc sa saigračima Tomom Čajičem i Blažom Črešnarom su slavili u svih pet mečeva (Ljubljana - Chicago 20:16, Ljubljana - Sao Paulo 19:18, Ljubljana - Piran 16:13, Ljubljana - Caguas 22:15, Ljubljana - Hamamatsu 21:12).

"Niko nije računao da ponovo možemo osvojiti titulu"

"Osjećaj je fenomenalan. Definitivno mi je ovo mnogo draža titula nego 2013. godine jer je prošlo toliko vremena i niko nije računao da ponovo možemo osvojiti titulu. Ovo je rezultat mnogo truda, rada i fizičke i mentalne spremnosti", kaže Hercegovac, te otkriva šta je ključ njihovog povratka na tron nakon tri godine.

"Shvatili smo da se basket promijenio, da se ne može igrati kao prije bez puno kretnje, isključivo se oslanjajući na visinu. Shvatili smo da smo bili previše statični i da se moramo kretati, a za to smo se morali dobro fizički spremiti", kaže Hercegovac koji je u pet mečeva ubacio 50 poena, od čega čak 17 dvojki.

U polufinalu i finalu Ljubljana je "pomela" Caguas i Hamamatsu sa 22:15 i 21:12, a kao najteže mečeve na turniru Hercegovac ističe odlučujući, dugi susret u grupi protiv Sao Paula, te četvrtfinale protiv Pirana.

"Što se tiče meča protiv Brazilaca, u taj meč smo ušli lagano, mislili smo da ćemo ih bez problema dobiti jer smo ih već dobijali ove godine. Ipak, uspjeli smo dobiti taj meč i proći u četvrtfinale, a tamo smo igrali protiv Pirana. To je zaista teško bilo igrati jer su oni praktički reprezentacija Slovenije. Znamo se dobro i zbog toga je teško bilo igrati taj meč", govori Hercegovac.

Basket 3x3 na Olimpijskim igrama u Tokiju

Iako je basket 3x3 sve popularniji sport, izuzetno je teško naći sponzore iako igrači putuju širom svijeta.

"Dobijemo nešto od grada Ljubljane, nešto od opštine Brezovica, ali primarni izvor finansiranja su nagrade sa turnira. Od Košarkaškog saveza Slovenije, kao i od države, ne dobijamo ništa", kaže Hercegovac, koji je ipak optimista.

"Razumijem da je sport nov i da zbog toga ljudi gledaju na njega kao 'ma oni igraju basket iza zgrade s rajom', ali već narednog ljeta će najvjerovatnije biti uvršten na Olimpijske igre u Tokiju i nakon toga očekujem da se stvari promijene nabolje", kaže Hercegovac.

Naredni izazov za Hercegovca i njegovu ekipu je 3x3 All-Stars u Dohi koji se održava 18. novembra.

"U Katar idemo da ponovo osvojimo ovaj prestižni turnir na kojem nastupa osam ekipa, kao što smo to učinili 2013. godine. Uz nas kao pobjednike FIBA 3x3 World Toura nastupaju i najbolja ekipa iz Evrope, Sjeverne i Južne Amerike, Ostatka svijeta, SAD-a, univerzitetski prvak svijeta, All-Star ekipa Filipina, te domaćin Katar", pojašnjava Hercegovac.

Hercegovac ima 39 godina, ali nije najstariji u ekipi Ljubljane. Ta titula pripada Kuncu (44). I pored toga što će idućeg ljeta napuniti 40 godina, Hercegovac kaže da se osjeća odlično i da može još igrati na najvišem nivou.

"Od Kunca sam naučio mnogo kada je u pitanju očuvanje tijela. Basket je izuzetno naporan sport i zahtijeva besprijekornu fizičku pripremu s obzirom da si deset minuta u konstantnom pokretu, nemaš ni sekunde da se odmoriš", kaže Hercegovac, koji na pitanje kada će reći "zbogom" basketu odgovara:

"Igrat ću sve dok se budem osjećao fizički dobro. Pred sebe sam postavio jedan cilj, a to je osvajanje medalje na Olimpijskim igrama. Kada to ostvarim, a nadam se da će to biti već u Tokiju, reći ću da je dosta", kaže Jasmin Hercegovac, jedan od najboljih basket igrača na svijetu.