Košarka
499

Don Showalter: Kadeti SAD-a su željeli igrati protiv BiH na SP, posebno zbog Muse

Klix.ba
Don Showalter (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Don Showalter (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Selektor kadetske reprezentacije Sjedinjenih Američkih Država Don Showalter tokom predavanja na sarajevskom Simposaru dotakao se kadetske selekcije Bosne i Hercegovine koja je ove godine osvojila deveto mjesto na Svjetskom prvenstvu za igrače do 17 godina održanom u Španiji.

Showalter je vodeći kadete SAD-a četiri uzastopna puta osvojio titulu prvaka svijeta, a posljednji put u nizu do titule su stigli proteklog ljeta na prvenstvu u Španiji. Naš tim, predvođen selektorom Josipom Pandžom, osvojio je deveto mjesto nakon što je ranije u osmini finala poražen je od Australije. Showalter je istakao da je svojim igračima kao znak motivacije puštao snimak proslave zlatne medalje naših kadeta iz 2015. godine kada su Džanan Musa i društvo osvojili titulu u Litvaniji.

"Čestitke vašim kadetima na osvajanju Evropskog prvenstva prošle godine i na učešću na Svjetskom prvenstvu ove godine. Videozapise sa vašeg slavlja pokazivao sam svojim igračima i impresionirani smo time", kazao je Showalter.

Američki trener je govorio o svojoj karijeri, kao i o njegovoj filozofiji treniranja koju koristi u kadetskoj selekciji SAD-a, Također je opisao na šta se fokusira Košarkaški savez SAD-a kada je u pitanju budućnost košarke. Govoreći o našem timu, otkrio je da su njegovi igrači ponajviše zbog Džanana Muse, koji je bio član najbolje petorke Svjetskog prvenstva i najbolji strijelac takmičenja, željei igrati protiv BiH.

"Uživao sam gledajući vaš tim. Moji igrači željeli igrati protiv vas. Musa je tako dobar igrač i moji igrači su željeli igrati protiv njega, jer žele igrati protiv najboljih. A Musa je jedan od najboljih igrača, kao što je i vaš tim jedan od najboljih koje smo vidjeli u kadetskoj konkurenciji", rekao je Showalter.