Košarka
935

Bh. kadeti bolji od Tajvana, Džanan Musa postigao nevjerovatnih 50 poena

Piše: Edin Isanović
Kadetska košarkaška reprezentacija pobijedila je odabranu selekciju Tajvana na Svjetskom prvenstvu u Zaragozi rezultatom 105:75. Meč se igrao u borbi za plasman od devetog do šesnaestog mjesta. Džanan Musa ubacio je 50 poena.

Bh. kadeti ušli su motivisano u okršaj s Tajvanom. Premda je bilo vidljivo da je poraz od Australije ostavio traga, Musa i saigrači su igrali dobro. Prvih deset minuta prvaci Evrope riješili su svoju korist rezultatom 21:15. Dominantni su bili u skoku.

U drugoj dionici reprezentativci naše zemlje su zaigrali još bolje. U 17. minuti semafor je pokazivao 35:23 za BiH. Musa je u tim trenucima imao na kontu 15 ubačenih poena. Kada je kasnije poentirao Bačvić prednost se popela na 16 poena razlike – 39:23.

Kasnije su još pogađali Musa ( u prvih 20 minuta ubacio 16 poena), Čerkezović i ponovo Bačvić za rezultat poluvremena - 44:26.

Na otvaranju treće dionice kapiten bh. nacionalne vrste postiže tricu za 21 poen prednsst aktuelnih prvaka Evrope. Polovinom treće četvrtine sjajnu akciju izveli su izabranici Josipa Pandže, a efektno je zakucao Lazar Mutić. Samo nekoliko minuta poslije identičnu akciju okončao je Drago Cvitanović. U tim trenucima bilo je 57:33 za bh. tim. Treća četvrtina okončana je vodstvom bh. tima 66:45.

Razlika u kvalitetu bila je očita. U posljednjoj dionici bh. kadeti su povećavali prednost na krilima sjajnog Džanan Muse. Tri minute prije kraja bilo je 96:62. Krajnji rezultat bio je 105:75.

Pored Muse koji je postigao 50 poena, Čampara je ubacio 10, a Alikadić 14 poena. Kod Tajvana najefikasnije je bio Lin sa 30 postignutih poena.

Izabranici Josipa Pandže u četvrtak će odmjeriti snage protiv Dominikanske Republike koja je savladala selekciju Malija. Taj meč igrat će se u borbi za poziciju od devetog do dvanaestog mjesta.