Fenomenalan šuter
2

Bećiragić bi na Eurobasketu mogao biti na "slatkim mukama", bivši NBA igrač dobija bh. državljanstvo

E. B.
Alec Peters (Foto: EPA-EFE)
Alec Peters (Foto: EPA-EFE)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine bi na predstojećem Eurobasketu mogla biti jača za nekadašnjeg NBA košarkaša Aleca Petersa.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na posljednjoj sjednici donijelo odluku o sticanju državljanstva Bosne i Hercegovine za Petersa, koji je tako napravio veliki korak ka nastupanju za našu košarkašku selekciju.

Ovog krilnog centra (27 godina, 206 cm) je 2017. godine izabrao Phoenix na NBA draftu, a za Sunse je u jednoj sezoni odigrao 20 utakmica nakon čega se odlučio na odlazak u Evropu.

U Euroligi je igrao za CSKA s kojim je osvojio i titulu, Anadolu Efes i Baskoniju, a u narednoj sezoni će nositi dres Olympiacosa.

Protekle sezone je u Euroligi prosječno bilježio 10 poena i 4 skoka, a radi se o izuzetnom šuteru (43,2 posto za tri poena tokom euroligaške karijere, 88,7 posto preciznosti s linije slobodnih bacanja).

Da bi Peters zaigrao za reprezentaciju BiH potrebno je i da Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine u saradnji s

Uredom za zakonodavstvo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine pripremi ovu odluku za potpisivanje i objavu u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", nakon čega će ga Košarkaški savez BiH moći prijaviti u FIBA-i kao naturalizovanog igrača.

Ukoliko zaista Peters bude mogao konkurisati za nastup za BiH, selektor Adis Bećiragić će biti na "slatkim mukama", s obzirom da bi za mjesto naturalizovanog igrača mogao birati između Johna Robersona, Luke Garze, Amara Alibegovića i Aleca Petersa.