Košarka
8

Aco Petrović: Budite sigurni da će u subotu biti druga priča, BiH može dobiti Ruse

Piše: O. T.
Kada neko u Bosni i Hercegovini spomene Acu Petrovića, skoro svim navijačima košarkaške reprezentacije u ovoj zemlji prva asocijacija budu Jasenice, Litvanija, Mirza Teletović i čuveno "s parkinga!" Edina Avdića. I pirova pobjeda.

Tri godine nakon drame i tuge u Jasenicama, Aco Petrović je došao u Skenderiju pogledati sudar BiH i Švedske (74:71) u 2. kolu grupe kvalifikacija za Eurobasket 2017. Aplauz i topla dobrodošlica bili su neizbježni.

Tuga u Jesenicama: U lavovskoj borbi BiH pobijedila Litvaniju, ali ne ide dalje

"Moram priznati da sam ugodno iznenađen, jer dosta dugo me nije bilo u Sarajevu. Prije utakmice sam imao nekih obaveza i sastanaka u Sarajevu pa sam iskoristio priliku da dođem na utakmicu. Nisam očekivao takav doček, ali bilo mi je iznimno drago. To znači da su iz mog mandata ostali pozitivni tonovi i vjerovatno je to bio razlog. A možda je utjecalo i to što je Hrvatska solidno učestvovala na Olimpijadi. Tako da se skupilo i jedno i drugo", kazao je Petrović na početku razgovora za Klix.ba.

"Dva dana pričamo o Eurobasketu 2013. godine"

U Sarajevo je boravio dva dana i vrtila se samo jedna tema - Eurobasket 2013. Pod vodstvom Ace Petrovića bili smo prvi u kvalifikacionoj grupi ispred Gruzije, Latvije, Holandije i Rumunije. Na Eurobasketu smo počeli sa porazima od Latvije i Srbije, a onda je krenulo ludilo. Pala je Crna Gora, pa Makedonija i onda smo trebali pobjedu od barem 10 razlike protiv velesile kao što je Litvanija. Imali smo i +16 u drugom dijelu posljednje četvrtine, ali na kraju je ostalo nedovoljnih +6 (78:72). Ispali smo sa tri pobjede i tako ispisali neslavnu historiju evropskih prvenstava, jer niko ranije nije ispadao sa učinkom od tri pobjede i dva poraza. Litvanija je kasnije osvojila srebro. Sve smo mogli mi...

Aco Petrović na revijalnoj utakmici iz augusta 2013. godine između tadašnjeg sastava BiH i slavnih košarkaša BiH koji su igrali Eurobasket 1993. godine (Foto: Klix.ba)
Aco Petrović na revijalnoj utakmici iz augusta 2013. godine između tadašnjeg sastava BiH i slavnih košarkaša BiH koji su igrali Eurobasket 1993. godine (Foto: Klix.ba)

"U Sarajevu sam bio dva dana sa svojim prijateljem koji je ujedno bio i moj pomoćnik tako da smo kontinuirano se sjećali svega onoga što se dešavalo i u kvalifikacijama 2012. godine i na samom prvenstvu Evrope 2013. godine. Logično da nam je to bila glavna tema, jer ni on i ja se nismo dugo vidjeli pa smo prebirali po svim tim uspomenama iz tog perioda", govori Petrović.

U ovim kvalifikacijama za Eurobasket 2017. godine igramo protiv Rusije i Švedske. U 1. kolu porazila nas je Rusija (83:54) u gostima, dok smo u 2. kolu teškom mukom slomili Švedsku (74:71) u Skenderiji.

"Dojam nije pretjerano dobar, ali sve se može okrenuti"

"Gledao sam obje utakmice. Prvu utakmicu sam gledao preko streama. Bilo je neugodno vidjeti ono drugo poluvrijeme nakon sasvim solidnog prvog poluvremena i to loše drugo poluvrijeme sasvim sigurno da je utjecalo i na ovu utakmicu jučer. Međutim, reprezentacije ispred sebe ima pet-šest dana do utakmice sa Rusima u Tuzli. Vjerujem da će biti spremni i smatram da je to praktički ključna utakmica, jer ukoliko se to dobije, vjerujem da će BiH puno lakše dobiti Švedsku u gostima, nego što je to bilo na jučerašnjoj utakmici", smatra bivši selektor BiH.

Ipak, dojam je loš. Podrška je prisutna, vidjelo se to sinoć tokom meča, ali mnogo upitnika je iznad ovog tima. Aco vjeruje u pobjedu nad Rusijom naredne subote u tuzlanskom Mejdanu.

Aco Petrović za vrijeme selektorskog mandata na klupi BiH 2012. i 2013. godine (Foto: Klix.ba)
Aco Petrović za vrijeme selektorskog mandata na klupi BiH 2012. i 2013. godine (Foto: Klix.ba)

"Nemojte gledati tako. Sve se ovo kroz dva-tri dana, kroz dobar početak utakmice protiv Rusa u Tuzli, može okrenuti. Ovog trenutka ne treba bježati od toga da dojam nije bio pretjerano dobar, ali pošto svi mi znamo o kome je riječ i o kakvim igračima je riječ kada je u pitanju Teletović, Gordić, Nurkić i tako dalje, budite sigurni da će u subotu ovo biti sasvim jedna druga priča i vjerujem da reprezentacija BiH tu utakmicu može dobiti", poručuje Petrović.

"Želim ostati selektor Hrvatske"

Aco Petrović je trenutno dopredsjednik zagrebačke Cibone i selektor reprezentacije Hrvatske s kojom je na kvalifikacionom turniru u Italiji rušivši Grčku i Italiju izborio nastup na Olimpijskm igrama. Pobjedama nad Španijom, Litvanijom i Brazilom, Hrvatska je zauzela prvo mjesto u grupi B, ali je tijesno poražena od Srbije u čevrtfinalu (86:83). Aco želi ostati na selektorskoj klupi.

"Mislim da u Hrvatskoj ne treba ništa eksperimentisati. Hrvatska košarka se vratila na velika vrata i mislim da to treba nastaviti. Međutim, odluku ne donosim ja. To je moja želja da se nastavi tim putem, a na stručnom savjetu i upravno odboru je da vide da li to trebam biti ja ili neko drugi", rekao je Petrović.

Selektor Bosne i Hercegovine Damir Mulaomerović ujedno obnaša i funkciju trenera Cibone gdje je jedan od nadređenih Aco Petrović koji se nada dobroj sezoni.

"U ovoj recesiji i smanjenom budžetu imamo solidnu situaciju. Imamo dosta svojih igrača i talentiranih mladih igrača koje smo potpisali ove godine. Jedan dolazi iz bh. lige. Riječ je o kapitenu Širokog Andriji Ćoriću. Imamo dosta dobru i kvalitetnu ekipu, dosta dugačku tako da će Mulaomerović imati praktički ono što nije imo u protekloj sezoni kada smo igrali sa pet-šest igrača. Imat će više igrača na raspolaganju i vjerujem da ćemo imati dobru sezonu iza sebe", kazao je za kraj razgovora Aco Petrović.