Velika hrabrost
21

Kajakaš preživio vodopad visok 40 metara: Pad s lica Zemlje

DP
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Američki kajakaš Dane Jackson poznat je po opasnim izazovima, a posljednjim dostignućem uspio je postići rezultat koji će se teško ponoviti.

Tokom februara ušao je u historiju kajaka zahvaljujući drugom najvećem skoku s vodopada. Padao je punih 40 metara i uspio sigurno sletjeti u uzak vir.

"Izgleda kao da padate s lica Zemlje. Prelazak s ivice vodopada do bazena bio je poprilično rizičan", izjavio je Jackson za CNN.

Rizik se isplatio

Jackson je svoju misiju ispunio na vodopadu u Čileu poznatom pod nazivom Salto del Maule. Pet godina je maštao posjetiti ovo mjesto.

Da bi se zadatak obavio uspješno, nužna je posebna priprema. Čak i kada je sigurnosni tim u blizini i nadgleda situaciju, skok s ivice vodopada donosi nepredvidive okolnosti koje je teško kontrolisati.

"Kada se sportista ne boji opasnosti, to znači da prihvaća rizik. Gledao sam opasnosti u oči. Tada se postavlja pitanje želje da se postigne cilj. Ako je odgovor pozitivan, trebalo bi se pripremiti za sve moguće ishode, bez obzira krenu li stvari dobro ili pođu po zlu. Prihvatio sam opasnost jer sam želio saznati kako izgleda skok", objašnjava Jackson.

Kajakaš kaže da je bio siguran u uspjeh jer je samo nekoliko dana prije vidio kako izgleda vodopad bez vode. Dobio je priliku zamisliti savršen silazak u mali, ali dovoljno dubok vir u podnožju vodopada

"Puno toga može krenuti po zlu. Srećom, godinama sam skupljao iskustvo skačući s drugih vodopada. Imam dovoljno samopouzdanja i vještinu koja mi pomaže u rizičnim situacijama", navodi Jackson.

Zaštita rijeka

Dane je sin američkog olimpijskog kajakaša Erica Jacksona i skoro cijeli život proveo je blizu vode. Tokom karijere učestvovao je u svim disciplinama kajaka od slobodnog stila do utrke. Okitio se svjetskim titulama u juniorskoj i profesionalnoj konkurenciji.

Strast prema kajaku donijela mu je nomadski način života. Avanture su ga odvele do najljepših rijeka svijeta i pejzaža od kojih zastaje dah. Budući da puno vremena provodi pored vode, poznate su mu opasnosti koje prijete prirodi. Brane i hrpe otpada uništile su neka od njegovih omiljenih mjesta na planetu.

"Ljudi ne shvaćaju koliko su rijeke važne za planet i opstanak čovjeka. Ako odgovorno postupamo, bit će i manje štetnog utjecaja čovjeka", navodi Jackson.

Čitanje s usana

Jacksonova odvažnost nije smanjena činjenicom da ima trajno oštećenje sluha od 70 posto. Hendikep ga zadesio u ranom djetinjstvu jer je rođen tri mjeseca prije termina.

S vremenom je naučio vještinu čitanja s usana.

"Osim što ne mogu dobro čuti, oštećenje sluha me ne ometa u bavljenju kajakom", kaže Jackson.