Vožnja u Mađarskoj
5

Jessica Hawkins testirala F1 bolid Aston Martina

D. B.
Dvadesetosmogodišnja vozačica i ambasadorica Aston Martina, Jessica Hawkins, prvi put je vozila bolid Formule 1 i tako postala prva žena koja je to učinila nakon pet godina.

Hawkins je se takmičila u šampionatu W Series te je osvojila titulu u British Karting Championshupu, a prošle sedmice je u Budimpešti u Mađarskoj sjela u kokpit bolida Aston Martin F1 Teama iz 2021. godine. Društvo joj je pravio rezervni F1 vozač Felipe Drugovich.

Vožnja je bila privremeno odgođena zbog kiše, no kada su se vremenski uvjeti poboljšali, Hawkins je sjela u bolid i kompletirala 26 krugova.

Iz ekipe su rekli da je ovaj test najnoviji korak u njenom radu s timom.

"Želim se zahvaliti svima u timu koji su mi dali povjerenje, vjerovali u mene i pružili mi ovu priliku. Da bih došla do ovoga, bilo je potrebno krvi, znoja i suza, a kada sam čula da postoji mogućnost da ću voziti, nisam mogla vjerovati. Držala sam to u tajnosti mjesecima i to je bilo veoma teško, ali i vrijedno. Ništa se ne može porediti s ubrzanjem i kočenjem F1 bolida. Pogledala sam podatke i ponosna sam na svoje performanse. Vožnja bolida AMR21 je bila moj san. Nastavit ću se truditi, a želim inspirisati i druge žene da slijede svoje snove", izjavila je Hawkins.

Recimo i da se prošle godine našla i u simulatoru istog tima.