Španac ne odustaje
54

Fernando Alonso će naredne godine voziti za Aston Martin

D. B.
Fernando Alonso (Foto: EPA-EFE)
Fernando Alonso (Foto: EPA-EFE)
Iskusni španski vozač Formule 1 i aktuelni član Alpinea, Fernando Alonso (41), u narednoj sezoni će voziti za Aston Martin.

Alonso se u F1 vratio 2021. godine nakon dvogodišnje pauze te je pokazao impresivnu formu, a sada je zvanično potvrđeno da će u najbržem cirkusu na svijetu ostati i naredne godine, ali će voziti za Aston Martin.

Dvostruki svjetski prvak će u Aston Martinu zamijeniti četverostrukog šampiona Sebastiana Vettela, koji je prije nekoliko dana saopćio da se povlači na kraju sezone.

"Aston Martin jasno ulaže energiju i posvećenost kako bi pobjeđivao te je zbog toga danas jedan od najuzbudljivijih F1 timova. Već godinama posznajem Lawrencea i Lancea Strolla, očigledno je da imaju ambiciju i strast da uspiju u Formuli 1. Tim je sistematski privlačio sjajne ljude s pobjedničkim pedigreom, postao sam svjestan ogromne posvećenosti novim postrojenjima i resursima u Silverstoneu. Niko u Formuli 1 trenutno ne pokazuje veću viziju i apsolutnu posvećenost u želji za pobjedama, a to je veoma uzbudljiva prilika za mene. Još uvijek osjećam glad i ambiciju da se borim i budem u vrhu, želim biti dio organizacije koja je posvećena učenju, razvoju i uspjehu. Znamo da ima još mnogo posla te da moramo uložiti svu svoju energiju i raditi zajedno kako bismo pronašli performanse. Namjeravam ponovo pobjeđivati u ovom sportu, tako da smatram da je ispravno što sam prihvatio ovu priliku", kazao je Alonso.

On je trenutno deseti u poretku vozača sa 41 osvojenim bodom, dok Alpine zauzima četvrto mjesto u poretku konstruktora s 99 bodova. Aston Martin je pretposljednji deveti sa 20 bodova osvojenih u aktuelnoj sezoni.