Kibernetičke aktivnosti
92

FBI upozorio američke olimpijske sportaše pred ZOI: Ne nosite privatne mobitele u Peking

K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Američki Federalni istražni biro (FBI) preporučio je tamošnjim sportistima da na Zimske olimpijske igre u Pekingu ne nose svoje mobitele i da umjesto toga koriste telefone sa SIM karticama organičenog trajanja.

Oni navode da postoji mogućnost da se američki sportaši tokom Olimpijade u Pekingu nađu na meti "zlonamjernih kibernetičkih aktivnosti", uz dodatak da je bitno ostati "budan i pažljiv" u mrežnim i digitalnim okruženjima.

"FBI poziva sve sportaše da ostave svoje osobne mobitele kod kuće i koriste telefone sa SIM karticama ograničenog trajanja dok su na igrama. Nacionalni olimpijski odbori u nekim zapadnim zemljama također savjetuju svojim sportašima da ostave privatne uređaje kod kuće i koriste takve telefone zbog kibernetičke sigurnosti", prenio je preporuku agencije CNN.

Američki mediji pišu da ovo upozorenje dolazi usred sve veće zabrinutosti američkih dužnosnika zaduženih za nacionalnu sigurnost, a u vezi s kineskom špijunažom i krađom intelektualnog vlasništva.

Ranije su upozoravali da je Republika Kina stvorila naprednu državu tehno-nadzora unutar svojih granica, prekrivenu kamerama, prepoznavanjem lica i drugim tehnologijama.

Za kraj se dodaje kako FBI trenutno ima više od 2.000 protuobavještajnih istraga o navodnim naporima Pekinga da ukrade američke informacije o tehnologiji.