sport
1k

Emkić najavio turnir K-1 WGP: Kidat ću i boriti se za pobjedu u svojoj Tuzli

Piše: D. B.
Tuzlanska dvorana Mejdan će 3. decembra biti domaćin borilačkog eventa pod nazivom K-1 World Grand Prix Euro, turnira osmorice boraca koji će zasigurno nakon turnira No Limit 8 održanog u martu u Sarajevu biti pravi spektakl. No Limit je osvojio jedan od najboljih bh. kickboksera Igor Emkić, Tuzlak koji je u razgovoru za portal Klix.ba najavio svoj nastup na novom događaju te obećao nove sjajne borbe.

Nakon pomenutog trijumfa na No Limitu, Emkić je imao borbu u Beču u Austriji na turniru "Never Give Up" u okviru ruske organizacije W5. Na turnir je bh. borac stigao s povredom nosa, ali nije želio odustati od ranije zakazane borbe sa Slovakom Adrianom Valentinom. Emkić je kao i uvijek krenuo agresivno, no jedan udarac slovačkog borca je prošao i obnovio povredu Igorovog nosa, pa je borba prekinuta u prvoj rundi. Igor se uspješno oporavio i trenutno se priprema za nastup u svom rodnom gradu.

"Nakon frakture nosa i povratka iz Beča, imao sam manji operativni zahvat u predjelu abdomena, koji je bio uspješan. Oporavak je bio spor, ali je protekao bez većih komplikacija. U tom periodu nisam radio jače treninge, a kada sam bio spreman za napore, vratio sam se napornom radu", izjavio je Emkić za portal Klix.ba.

Njegov sljedeći nastup se očekuje 3. decembra u Tuzli na K1 WGP turniru.

"Radi se o turniru osmorice, kao što je bio i No Limit. Da bi borac osvojio turnir, tokom jedne večeri mora pobijediti trojicu protivnika. Što se učesnika turnira tiče, mogu reći da se radi o najboljim borcima Evrope u kategoriji do 85 kg te da će konkurencija biti strašna. Od boraca s naših prostora će nastupiti Mesud Selimović iz BiH i Agron Preteni iz Hrvatske", rekao je bh. kickbokser.

Ovo će biti prilika da Emkić pokaže sve svoje vještine na velikoj sceni pred domaćom publikom, što je oduvijek želio.

"Velika čast mi je to što ću se boriti u rodnom gradu, pred mojim sugrašanima. Turnir je veoma jak, a to mi je još veća motivacija da kidam i borim se za pobjedu. Rekao sam sebi da ću osvojiti ovaj turnir ili poginuti, samo su mi te dvije opcije u glavi", kazao je Emkić.

Pripreme za predstojeći turnir protiču prema planu.

"Trenutno sam u posljednjoj fazi priprema. U ovoj fazi smo moj tim i ja posvećeni situacionom treningu, odnosno pripremanju tehnika i taktika za borbe. Sparinzi su ključan dio ovakvih priprema, tako da planiram otputovati u Warrior i Ronin Gym u Novom Sadu, gdje sam čest gost. Ipak, najveći dio priprema radim s trenerom Isakom Memiševićem u Skill Gymu u Tuzli", otkrio je Igor.

Pomenuta K-1 organizacija je osporavana jer nije isplatila honorare borcima koji su nastupili na K-1 WGP Finalu u Zagrebu 2013. godine.

"Upoznat sam da je pomenuta organizacija izazvala burne rekacije borilačkog svijeta jer očigledno nije isplatila neke od učesnika prošlih turnira. Iskreno se nadam da će to biti riješeno što prije, uvijek sam spreman pružiti pomoć i podršku svojim kolegama borcima, kako u ringu, tako i izvan njega", dodao je Emkić.

On je definitivno među najboljim kickbokserima u BiH, privukao je veliku pažnju svojim atraktivnim nastupima i neospornim kvalitetom, no, podrška sponzora bi mogla biti bolja.

"Tokom priprema imam nekolicinu svojih vjernih sponzora, prijatelja koji su uz mene prije, tokom i nakon borbe. Naravno, spreman sam na nove saradnje, tako da, ako ima raspoloženih privrednih subjekata koji žele dobru reklamu, uvijek me mogu kontaktirati", rekao je Igor.

Na kraju razgovora se zahvalio na podršci.

"Zaista, zahvalan sam portalu Klix.ba za promociju ovog sporta i praćenje moje karijere. Sportski pozdrav za sve, pozivam publiku da dođe na decembarski turnir", završio je Emkić.